„Rijeka milosti u luci zajedništva“
Kategorija:
Vijesti

web-presicaProjekt pod imenom „Rijeka milosti u luci zajedništva“ predstavljen je u ponedjeljak 12. prosinca u Informativnom centru Grada Rijeke. Ispred Organizacijskog odbora fra Tomislav Faletar kazao je kako se njime želi zahvaliti za proteklu Jubilarnu godinu milosrđa, ali i da je projekt dio Godine prenošenja vjere u čijem znaku je Riječka nadbiskupija. S obzirom da se već dugi niz godina na riječkom području nije održala duhovna obnova za sve vjernike, po uzoru na one koje je vodio fra Zvjezdan Linić, ovaj projekt je osmišljen upravo u svrhu pripremanja vjernika za duhovnu obnovu, kao i samu organizaciju duhovne obnove koja će se realizirati u lipnju 2017. godine i koju će predvoditi fra Ante Vučković, rekao je fra Tomislav.

Početak projekta je u srijedu 14. prosinca. Organizacijski odbor u suradnji sa sestrama Presvetog Srca Isusova na Pomeriju i braćom franjevcima kapucinima samostana Gospe Lurdske u Rijeci organiziraju program pod nazivom „Svjedoci vjere među nama“, rekla je članica Organizacijskog odbora Nela Pujić (OFS Trsat). Početak programa odvijat će se na 110. obljetnicu kako je Riječka Majka, Marija Krucifiksa Kozulić, u Rijeci počela s duhovnim obnovama za žene i djevojke.

plakatU dvorani Ženskog učeničkog doma „Marija Krucifiksa Kozulić“ na Pomeriju program počinje u 17:30 glazbeno-scenskim nastupom djevojaka ženskog učeničkog doma koje stanuju kod sestara na Pomeriju, uz meditativna čitanja framaša sa Žabice i pjesme VIS-a Osmijeh. U 18:40 krenut će procesija s upaljenim svjećicama do crkve Gospe Lurdske gdje će misno slavlje u 19 sati predvoditi riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić s nakanom proglašenja blaženima naših zagovornika fra Ante Tomičića i Marije Krucifikse Kozulić. Pjevanje animira zbor VIS Osmijeh. Nakon mise, vjernici će se u procesiji spustiti donju kriptu i kod groba fra Ante Tomičića pomoliti, najavila je Pujić.

Projekt je osmišljen od strane nekoliko okupljenih aktivnih vjernika u Riječkoj nadbiskupiji prvenstveno s ciljem obogaćivanja duhovnih sadržaja koji su dostupni u gradu Rijeci, odnosno području riječkog prstena. Naglasak bi bio upravo na svakodnevnom životu gdje vjernik djeluje, živi i radi, gdje je pozvan i poslan. Cilj je ohrabriti vjernike da budu ono što jesu u svojem svakidašnjem pozivu i poslanju, poručio je član Organizacijskog odbora Filip Polegubić (Frama Trsat).

Dodao je kako je projekt stavljen pod nebesku zaštitu sv. Vida – zaštitnika grada Rijeke i Riječke nadbiskupije te zagovor Gospe Trsatske – čuvarice Grada Rijeke čiju 650. obljetnicu slike slavimo 2017. godine. Također, projekt je pod zaštitom i zagovorom riječkih službenika Božjih – Majke Marije Krucifikse Kozulić i fra Ante Josipa Tomičića.

Pojašnjavajući logo kazao je da predstavlja osnovne motive samog projekta. Katedrala sv. Vida kao sjedište Nadbiskupije i simbol Grada Rijeke. Ispod katedrale se nalazi most – most koji povezuje i izgrađuje. Iz Crkve tj. samog Krista izvire voda – također jedan od ključnih motiva i simbola Rijeke kao i čitavog Projekta. Rijekom teče barka – simbol Krista i svakog kršćanina, kao i simbol Crkve kao žive zajednice. Ista barka poprima konture ribe kao simbola kršćanstva. Ona plovi rijekom milosti te u luku zajedništa dovodi sve ljude, rekao je Polegubić.

Projekt pod imenom „Rijeka milosti u luci zajedništva“ imat će pet aktivnosti prije središnjeg događaja koji je u lipnju 2017.: ,,Svjedoci vjere među nama“ (14. prosinca 2016.), Kateheze za mlade ( siječanj – ožujak 2017.), Planinarski križni put (1. travnja 2017. – u suradnji s organizatorima), Obiteljski vlak ,,  (svibanj 2017. – u suradnji s Uredom za obitelj Riječke nadbiskupije) i Duhovsko bdijenje (3. lipnja 2017. – u suradnji s Uredom za mlade Riječke nadbiskupije) Središnji događaj, trodnevna duhovna obnova,  održavat će se od 9 do 11. lipnja 2017. u Dvorani mladosti.

 

Skip to content