Rijeka milosrđa – 24 sata za Gospodina

web-evangelizacija1U Auli pape Ivana Pavla II. u četvrtak 25. veljače održan je pripravni susret za Papinu inicijativu “24 sata za Gospodina” koji će se u Rijeci, pod geslom “Rijeka milosrđa” održati 4. i 5. ožujka. Projekt organizira Vijeće za mlade Riječke nadbiskupije u suradnji s katedralom sv. Vida i redovničkim i molitvenim zajednicama i udrugama koje djeluju u Rijeci.

Projekt je predstavio fra Tomislav Faletar zajedno s organizacijskim timom iz Vijeća te iznio svoje iskustvo iz Italije gdje je ovaj projekt ulične evangelizacije već davno zaživio među mladima i pokazuje veoma dobre plodove. Potom su pojedini članovi organizacijskog tima predstavili potanko raspored događanja i etape evangelizacije ulice te večeri s ciljem boljeg upoznavanja i afirmiranja okupljenih na uključivanje u samu inicijativu. Istaknuli su veliko zanimanje i potporu riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića kao i odličnu suradnju i koordinaciju s rektorom katedrale i biskupskim vikarom preč. Matijom Matičićem.

Rijeka-milosrdjaSlužbeno, program će početi u petak 4. ožujka svečanim euharistijskim slavljem kojega će u katedrali sv. Vida u 20 sati predvoditi nadbiskup Devčić nakon kojega je cijelonoćno klanjanje i ulična evangelizacija, no sam projekt započet će već od 7 sati ujutro, jutarnjom misom nakon koje će se izožiti Presveto na osobni poklon, najavljeno je na sastanku. Kroz 24 sata svećenici će u katedrali biti na raspolaganju za ispovijed ili duhovni razgovor. To je prilika za pristupanje sakramentu svim vjernicima u bilo koje doba dana, istaknuto je. Također, tijekom večeri pripadnici vjerskih i redovničkih zajednica dijelit će letke građanima na mjestima gdje se mladi okupljaju te i na taj način svjedočiti vjeru u sredini u kojoj žive. Želja je tu večer potaknuti mlade, ali i one starije, da odvoje vrijeme za Gospodina i možda nakon dugo vremena pristupe sakramentu ispovijedi ili razgovoru s nekim od svećenika koji će u riječkoj prvostolnici cijelu večer biti na raspolaganju za ispovijed ili duhovni razgovor.

Također, u 13 sati bit će “Milosrdni ručak” kojega organiziramo u suradnji s Ugostiteljskom školom iz Opatije i Kućom utočišta sestara milosrdnica za preko 100 riječkih beskućnika, a u okviru kojega će biti održana prigodna kateheza. Ručak će dijeliti učenici i osobe posvećenog života, a prilika je to da milosrđe zaživimo i djelatno kroz konkretna tjelesne djela milosrđa, rečeno je na sastanku. Dodano je kako će u popodnevnim satima manja grupa posjetiti i riječki zatvor gdje će zajedno sa zatvorenicima slaviti svetu misu.

Na kraju je upućen poziv svim vjernicima grada da 4. i 5. ožujka tijekom trajanja programa „24 sata za Gospodina“ pohode katedralu sv. Vida, pomole se, ispovjede, te da sudjeluju na misi koju će u petak 4. ožujka u 20:00 sati predvoditi riječki nadbiskup i na kraju koje će misionarima ulice podijeliti poseban blagoslov i misijski križ.

Skip to content