Riječkoj nadbiskupiji darovan pretisak glagoljaškog“Misala hruackog“ Šimuna Kožičića Benje
Kategorija:
Vijesti

web-izvornik-iz-nsk-1U izložbenom prostoru Glagoljice Sveučilišne knjižnice u Rijeci u srijedu 19. listopada predstavljen je pretisak izvornika “Misala hruackog”, tiskanog u riječkoj glagoljskoj tiskari Šimuna Kožičića Benje 1531. godine, s transliteracijom i komentarima u izdanju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Sveučilišne knjižnice Rijeka.

Recenzentica pretiska Misala, akademkinja Anica Nazor, kazala je kako je ovo izdanje napravljeno prema rijetkom primjerku koji je potpuno očuvan, a koji se čuva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Uz faksimil čitavog Misala objavljeno je i latiničko preslovljavanje, čime je povećana čitateljska dostupnost Misala. Primjerak prema kojem je objavljeno ovo izdanje čuva se u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i jedan je od sveukupno 15 primjeraka sačuvanih do danas, od kojih se još četiri nalaze u Hrvatskoj.
“Misal hruacki” glagoljski je misal koji svjedoči o razdoblju kada je modruški biskup Šimun Kožičić Benja zbog ratnih zbivanja i prodora Osmanlija nekoliko puta odlazio u Rim i tražio pomoć Svete Stolice za hrvatske župe i krajeve. Biskup je pod pritiskom Osmanlija bio prisiljen napustiti Modruš te se 1529. nastanio u Rijeci. Zahvaljujući iskustvu boravka u Veneciji 1530., tadašnjem središtu svjetskog tiskarstva, pokrenuo je vlastitu tiskaru u kojoj je u manje od godinu dana na glagoljici dao otisnuti šest važnih knjiga, među kojima je i “Misal hruacki” koji je njegovo najvažnije i najljepše djelo.

web-pretisak-misal-1Jedan primjerak pretiska ovog vrijednog djela darovan je Riječkoj nadbiskupiji. Predstavljanju je ispred riječkoj nadbiskupa i metropolite mons. dr. Ivana Devčića, nazočio rektor riječkog Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ vlč. dr. Mario Tomljanović kojemu je po završetku predstavljanja Misal uručen.

Izdavački projekt Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Sveučilišne knjižnice Rijeka predstavile su ravnateljica Sveučilišne knjižnice Rijeka Senka Tomljanović i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Tatijana Petrić, a pretisak Misala prezentirali su urednik izdanja Mateo Žagar, akademkinja Anica Nazor i Sanja Zubčić, profesorica s Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Skip to content