Riječka nadbiskupija ima tri nova svećenička kandidata

web-kandidatiJosip Pende, Mateo Šutić i Mario Frlan novi su svećenički kandidati Riječke nadbiskupije. Njih je u nedjelju 13. ožujka pod misom u katedrale sv. Vida među kandidate primio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Također, toga dana završila su korizmena hodočašća vjernika Čudotvornom raspelu i do posljednjega mjesta riječku prvostolnicu  ispunili su vjernici bakarskog i delničkog dekanata.

Osvrčući se na svetopisamski tekst o ženi preljubnici koju je Isus spasio od kamenovanja, poručio je da se svatko može pronaći u tom tekstu i Isusovim riječima da onaj tko je bez grijeha prvi baci kamen. Upozorio je kako često mislimo da su drugi veći grešnici od nas samih. Milost je što nam Bog oprašta takvima kakvi jesmo, kazao je nadbiskup. Također, Bog veže svoje milosrđe s promjenom u našem životu. On nas potiče na obraćenje i poput riječi koje je uputio preljubnici, govori nam: „Idi i od sad nemoj više griješiti!“

Govoreći o 8. ožujku koji se u svijetu obilježava kao Dan žena i povezuje ga se sa ženskom emancipacijom, istaknuo je kako zaboravljamo da je Isus prvi ženu emancipirao. Tekst iz evanđelja i Isusovo ponašanje među svjetinom koja je htjela kamenovati ženu pokazuje nam da se Krist ne ponaša prema ljudskim, nego Božjim zakonima. Također, svjetina je dovela samo ženu iako je i muškarac sudjelovao u preljubu. Isus je oslobađa i tu počinje emancipacija žene. Isus je istinski osloboditelj čovjeka i zbog toga se trebamo zapitati koliko je farizejskog u nama i vidimo li samo tuđe grijehe, a ne svoje, poručio je nadbiskup.

web-kanidati1Novim svećeničkim kandidatima poželio je da uče i spajaju Isusove stavove, da govore Isusovim riječima koje oslobađaju, a ne osuđuju, i da po uzoru na Krista budu ti koji daju nadu. Poručio im je da do svećeničkog ređenja vrijeme ispune molitvom koja će ih pripremiti za naviještanje Božje riječi. Njima, ali i svim okupljenim vjernicima ukazao je na nužnost upoznavanja vjere. „Ne treba poznavati samo svetopisamski tekst, nego je potrebno u skladu s njim i živjeti. Gospodin nam je dao primjer za nasljedovanje. Radujmo se što smo kršćani i budimo ponosni što imamo takvog Učitelja i vođu.“

Zaključujući propovijed potaknuo je okupljene na molitvu na nova duhovna zvanja, te an molitvu u obitelji. Na taj način vjera se najbolje prenosi. Kada mladi vide svoje roditelje, djedove i bake da mole, prihvatit će molitvu i tako će se vjera, poput duhovne štafete, prenositi s generacije na generaciju.

Skip to content