Prve redovničke zavjete dalo jedanaest franjevaca
Kategorija:
Vijesti

web-zavjeti1U subotu, 27. kolovoza, nakon završene godine novicijata u franjevačkom samostanu na Trsatu, jedanaest novaka hrvatskih franjevačkih provincija sv. Ćirila i Metoda i sv. Jeronima u Svetištu Majke Božje Trsatske položilo je prve redovničke zavjete te na taj način završilo godinu novicijata. Njihove zavjete pod misnim slavljem primili su provincijalni ministri fra Ilija Vrdoljak i fra Andrija Bilokapić. Novaci svoj redovnički put nastavljaju u Zagrebu na studiju teologije, a njih će u novicijatu na Trsatu zamijeniti sedmorica mladića koji su večer prije obukli habit. Misno slavlje predvodio je fra Ilija Vrdoljak u suslavlju s mnogobrojnim svećenicima, a zavjete za Provinciju sv. Ćirila i Metoda dali su: fra Vinko Brković, fra Ivica Berišić, fra Antonio Kirin, fra Jure Gelemanović, fra Marko Ćosić, fra Srećko Bekavac, fra David Vrbanac, fra Marko Bagarić, fra Ivan Ivanković, te za Provinciju sv. Jeronima  fra Samuel Azemi.

Okupljene roditelje, rodbinu, prijatelje i mnogobrojne vjernike na početku je pozdravio ministar trsatskih novaka fra Tomislav Faletar. Kazao je kako Trsatsko svetište svjedoči mnogim izuzetnim događajima važnim za vjernički život, a ovi mladići su prvim zavjetima učinili prvu stepenicu u njihovom redovničkom i svećeničkom pozivu

web-zavjeti2Provincijal Provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak istaknuo je kako se polaganje prvih zavjeta usko veže uz krštenje jer su se opredijelili za nešto novo, u ovom slučaju odbacili svjetovni život i prihvatili redovništvo. Oblačenje habita znači oblačenje u samog Krista, a time i duboko nutarnje preobrtaženje u ono što Krist od nas očekuje, rekao je propovjednik obraćajući se ne samo jedanaestorici novaka koji su položili zavjete, nego i sedmorici koji su večer prije obukli habit čime je počela njihova godina kušnje i pripreme za prve redovničke zavjete.

U nastavku je dodao kako redovnički život nastaje kroz cijeli život i važno je da sve što budu činili – čine u suradnji s Bogom. Novi način života iziskuje poslušnost i jedanaestorici novaka koji su u Trsatskom svetištu položili svoje prve redovničke zavjete poručio je da u poslušnosti čine ono što Bog od njih traži, te da mole Duha Svetoga da im da snagu da mogu izvršavati volju Božju.

Skip to content