Prva ulična, noćna evangelizacija mladih Riječana
Kategorija:
Vijesti

web-241Rijeka milosrđa – 24 sata za Gospodina

Mladi Riječani ozbiljno su shvatili poziv pape Franje da idu na periferije i tu ljubav radost i mir koju osjećaju s Kristom prenesu vršnjacima koji nisu imali tu sreću upoznati Isusa. Projekt 24 sata za Gospodina u Rijeci se u petak 4. i subotu 5. ožujka odvijao pod geslom Rijeka milosrđa što je prvi puta uključivalo  uličnu/noćnu evangelizaciju, koju su provodile skupine mladih, redovnika i redovnica obilazeći mjesta okupljanja u gradu Rijeci poput Korza, popularnog ‘Conta’ i sl. Projekt je organiziralo Vijeće za mlade Riječke nadbiskupije u suradnji s katedralom sv. Vida i redovničkim i molitvenim zajednicama i udrugama koje djeluju u Rijeci.

Službeno, program je  počeo u petak u 20 sati svečanim euharistijskim slavljem kojega je u katedrali sv. Vida predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić. Mnogobrojnim vjernicima okupljenim u riječkoj prvostolnici kazao je kako je tajna Isusove ljubavi na koju nas poziva – slušanje Boga, onoga što nam govori i zapovijeda, a zatim i slušanje bližnjega. „Ljubav pretpostavlja uho koje čuje Božji glas i glas svog bližnjega, čuje i ne oglušuje se na ono što čuje, nego odgovara, djeluje, izvršava ono što čuje. Ljubav je više od sentimenta, osjećaja, iako je i to. Ona nas pokreće da sa srcem odgovaramo i činimo ono što drugi, bilo Bog, bilo bližnji, od nas očekuju, ne preko volje, nego iz srca, svim srcem svojim i svom dušom svojom.“

web-242Također, ljubav kojoj nas Isus uči isključiva je, rekao je nadbiskup u nastavku. Pojasnio je to kazavši kako nas ljubav potiče da se Bogu posve predamo na način da nas on poziva da se posve predamo i bližnjemu. Zaključujući propovijed potaknuo je vjernike da spoznaju kako su samo Božji putovi oni pravi te da se odluče vratit na njih. Po završetku misnoga slavlja podijelio je blagoslov misionarima, njih više od stotinu, koji su se zatim uputili na riječke ulice i trgove.

Do 7 sati ujutro svećenici su u katedrali bili na raspolaganju za ispovijed ili duhovni razgovor, a neko vrijeme u ispovjedaonici je sjedio i nadbiskup Devčić.

web-243Projekt je neslužbeno počeo u petak u 7 sati ujutro, jutarnjom misom u riječkoj prvostolnici nakon koje je izloženo Presveto na osobni poklon. U popodnevnim satima organiziran je “Milosrdni ručak” u dvorištu katedrale kojega je Vijeće organiziralo u suradnji s Ugostiteljskom školom iz Opatije i Družbom sestara milosrdnica iz Rijeke. Prema riječima koordinatorice projekta, vjeroučiteljice Maje Šimičić Roksandić, došlo je preko stotinu potrebitih na ručak. Jedan riječki ribarski obrt donirao je 35 kg sitne ribe koju su učenici Ugostiteljske škole pripremili i posluživali, a prilog su pripremili i donirali sestre Presvetog Srca Isusova i Bogoslovno sjemenište „Ivan Pavao II.“. Ručak je bio vrlo ugodan i uspjeli smo sa svima popričati. Nadamo se da smo na ovaj način potrebitima uspjeli prenijeti milosrđe i ljubav koji su i bili smisao cijele inicijative, poručila je Šimičić Roksandić.

Isto tako, u popodnevnim satima manja grupa mladih posjetila je riječki zatvor gdje su sa zatvorenicima slavila misu. Projekt je zaključen u subotu 5. ožujka jutarnjom misom u 7 sati koju je  u riječkoj prvostolnici predvodio nadbiskup Devčić. U prigodnoj propovijedi govorio je o ljubavi između Hošea i žene kao ljubavi Boga i naroda, te potaknuo vjernike na propitivanje o vjernosti Bogu. Također, nadbiskupu su svoja pozitivna iskustva ulične/noćne evangelizacije iznijeli misionari.

Skip to content