Proslavljen blagdan sv. Kuzme i Damjana
Kategorija:
Vijesti

Župljani mala župe sv. Kuzme i Damjana pored Sušačke Drage proslavili su u ponedjeljak 26. rujna blagdan svojih nebeskih zaštitnika svetih liječnika Kuzme i Damjana. Prijepodnevno misno slavlje predvodio je vlč. Marko Šarić župnik Škrljeva i Kukuljanova a poslijepodnevno mons. Sanjin Francetić župnik crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci. Suslavili su župnik sv. Kuzma mons. Giuseppe Vosilla, mons. Petar Zeba, mons. Stanislav Kovačić, vlč. Miroslav Pergl, vlč. prof. Tomislav Zečević i vlč. Michele Citadino. Misno slavlje animirao je komorni sastav iz Bakra koji je nakon mise održao prigodni koncert.

Mons. Francetić govorio je o svetim liječnicima Kuzmi i Damjanu, te o važnosti prenošenja vjere. Rekao je kako vjera nije manifestacija nego izražaj našeg življenja. Potaknuo je vjernike na propitivanje o zajedništvu po uzoru na sv. Kuzmu i Damjana koji su u 3.st. besplatno liječili one za koje se nitko nije htio brinuti. Njihov primjer nasljedovala je nedavno proglašena svetica Majka Tereza iz Calcute, rekao je mons. Francetić. “Znam puno zdravih ljudi, a nisu sretni. Vjera nam donosi što nam svijet ne može dati. Mi smo kamenje koje se neprestano ugrađuje u to veliko zdanje Crkvu, svatko od nas, bez obzira odakle smo. Pozvani smo biti to kamenje, a ono ćemo biti pod jednim uvjetom – da to što smo čuli u čitanjima danas bude kao izvor, kao snaga. Neka nam sv Kuzma i Damjan izmole, ne da ozdravimo od bolesti od kojih bolujemo, nego da prihvatimo volju Božju.“

Često puta je tjelesna bolest bolesniku vrijeme koje mu je Bog darovao da se sam obrati i drugima pomogne da otkrije bogatstvo vjere, rekao je propovjednik u nastavku. Zaključujući propovijed potaknuo je vjernike da ne zaborave ono što je Isus rekao: tko hoće za mnom, neka uzme svoj križ. Nije rekao: hodite sa mnom pa ćemo lako, nego, promisli, zagrli križ i kreni.To je zapravo istina naše vjere. Vjere bez križa nema. Neka nam sv.  Kuzma i Damjan izmole da ozdravimo od teške bolesti današnjega svijeta u kojem se želi patnju i trpljenje staviti kao znak prokletstva i ostavljenosti. rekao je mons. Francetić. „Neka onaj koji trpi  postane duboko svjestan da je to prilika da trpi zajedno s Kristom, sada u ovom trenutku i ovdje, a ako Bog hoće da netko ozdravi, onda će to biti još veće čudo i povod da o nekim stvarima dublje promislimo.“ (G.F.)

 

Skip to content