Projekcija filma „Madrecitas” u Rijeci
Kategorija:
Vijesti

web-madrecitas2U organizaciji Povjerenstva za misije i Vijeća za mlade Riječke nadbiskupije  u četvrtak 14. siječnja u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci održana je projekcija filma „Madrecitas – Službenice milosrđa, misionarke u Ekvadoru”. Program je vodila Andreja Škarabot Kunštek, misijska suradnica Riječke nadbiskupije.

Riječ je o filmu snimatelja, redatelja i montažera dr. Krunoslava Novaka, koji prikazuje život službenica milosrđa koje u Ekvadoru djeluju u četiri zajednice.

Projekciji su nazočili  riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, u ime Primorsko – goranske županije pročelnik UO za kulturu, sport i tehničku kulturu gospodin Valerij Jurešić, povjerenik za misije Riječke nadbiskupije vlč. Kristijan Zeba, povjernik vijeća za mlade Riječke nadbiskupije vlč. Velimir Martinović, u ime Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj koji je nositelj projekta Madrecitas – Službenice milosrđa, misionarke u Ekvadoru“ gospođa Ines Sosa Meštrović, svećenici, redovnici i redovnice, bogoslovi, vjeroučitelji/ice, mnogi podupiratelji i dobročinitelji misija.

web-madrecitasaPozdravljajući okupljene, nadbiskup je naglasio važnost misija, govoreći kako je u ovo vrijeme Godine milosrđa potrebno više djelovati i podupirati misije i misionare. Misije su u dalekom svijetu, ali su one u isto vrijeme poziv da činimo dobro jedni drugima. Nije potrebno otići u daleke zemlje nego otvoriti svoje srce ovome društvu i zajednici ovdje gdje mi živimo, poručio je nadbiskup.

Okupljene su pozdravili organizatori projekcije vlč. Zeba i vlč. Martinović zahvaljujući svima na dolasku i na svemu što čine za misije u Riječkoj nadbiskupiji.

U ime Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u RH gospođa Sosa Meštrović, zahvalila je dobročiniteljima i kazala što misionarima znači potpora dobročinitelja. Istaknula je da i najkraćom molitvom za misije, misonare i misionarke možemo jako puno učiniti.

Dr. Novak u kratkom uvodu prije projekcije naglasio je kako film na zanimljiv način prikazuje život službenica milosrđa koje u Ekvadoru djeluju u četiri zajednice. Dvije su smještene u glavnom gradu Quitu, a druge dvije u Esmeraldasu i Palo Quemadu. Sestre su se u Ekvadoru nastanile godine 1988. u Paloquemadu, a danas uz sestre misionarke iz Italije i domaće sestre u toj dalekoj latinoameričkoj zemlji žive i tri hrvatske sestre s. Klementina Banožić, s. Iva Jelić i s. Antonela Medić. Ono što čine sestre su kamenčići djela milosrđa koje ćemo moći ugraditi i prepoznati poticaje za djelovanje u našem životu, poručio je dr. Novak, te pojasnio kako naslov filma “Madresitas” znači “majčice”.

Film je prilika da se vidi kako Službenice milosrđa u teškim životnim okolnostima nastoje donositi Kristovo svjetlo u živote ljudi koje svakodnevno pogađa siromaštvo, napuštenost, kršenje  temeljenih ljudskih prava bez ikakve zaštite. Sestre predstavljaju svoju djelatnost. Sestre svojim dolaskom u određeno područje vidjevši probleme ovdašnjeg stanovništva, prilagođavale su svoje aktivnosti. Brigu su posvetile starim, bolesnim, djeci, samohranim majkama i u obrazovanje. Sestrama su mnogi zahvalni za sve što čine za njih. Sestre ne bi mogle ostvariti svoje djelovanje bez svojih suradnika ali i mnogobrojnih dobročinitelja iz Hrvatske i Družbe. Stoga je film prilika da oni vide konkretne rezultate, te da njima i drugima to bude poticaj za još djelotvorniju potporu misijskom djelovanju. Film dočarava i ljepotu prirode te daleke zemlje, te je prilika upoznati i Hrvate koji su se tamo nastanili, istaknuto je na projekciji. (A.Š.K.)

Skip to content