Primljena trojica novih kandidata za svećenički red

web-teologija2U subotu 3. prosinca u kapeli Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je svečano euharistijsko slavlje tijekom kojega su među kandidate za svećenike primljeni: Ivan Devčić za Riječku nadbiskupiju, Kristijan Perović za Krčku biskupiju i Dragan Karlić za Porečku i pulsku biskupiju.

Pozdravnu riječ uputio je rektor riječke Bogoslovije vlč. dr. Mario Tomljanović. Kazao je kako Bog poziva, ne samo preko Crkve, nego i ‘kućne Crkve’ koja je obitelj te je zahvalio roditeljima i rodbini što su mladiće pratili u molitvama i pružali podršku na njihovom putu do primanja u svećeničke kandidate. Za njih je ovo jedan novi početak i u molitvi će ih pratiti njihovi sjemenišni poglavari i svećenici, poručio je vlč. dr. Tomljanović.

Nadbiskup je u propovijedi kazao kako nije dovoljno da Crkva poziva, nego je potreban i odaziv onih koji su pozvani. Zbog toga mladići, koji smatraju da ih Gospodin zove, bivaju upućeni u ustanovu koja im može pomoći prepoznati Božji poziv. Uz pomoć sjemenišnih odgojitelja steći će sigurnost da ih Bog doista zove te učiti kako na taj poziv što bolje i predanije odgovoriti, sve do onog konačnog ‘evo me’ u trenutku primanja u sv. red. Na tom putu neka im uzor bude sv. Franjo Ksaverski koji se, iako bogat, nije libio sve ostaviti kako bi slijedio Isusov poziv u Družbu Isusovu koju je tada sv. Ignacije osnovao. Neka to bude i vaša ambicija, koju nastojite ostvariti sada savjesnom pripremom za svećeničku službu, a zatim kao svećenici, neumorno propovijedajući Radosnu vijest u gradovima i selima kamo budete poslani, rekao je nadbiskup.

web-teologija1Na kraju misnog slavlja čestitao je novim svećeničkim kandidatima zaželjevši da im to bude dodatni impuls u njihovim pripremama za primanje u svećenički red. Roditelje je potaknuo da ih na tom putu prate molitvama, ali i da se u riječkoj Bogosloviji osjećaju kao u svome ‘domu’. Vi ćete nastaviti odgajati vaše sinove jer će oni i dalje dolaziti k vama. Pazite kakav primjer im dajete. Živite kršćanski jer ćete tako njima davati poticaj na njihovom putu. Ta povezanost s Kristom jamstvo je da će vaši sinovi biti pravi radnici u ‘vinogradu Božjem’. Prigodnu riječ uputio je vicerektor Bogoslovnog sjemeništa vlč. Marko Stipetić koji je između ostaloga kazao kako su trojica mladića sada preuzela veliku ulogu, a roditeljima zahvalio što su bili prva Crkva koja ih je na taj put poslala.

Skip to content