Prihvatimo Božji odgoj

Nedjelja došašća 1. A
Spasitelj nas odgaja – kako biti kršćanin

Na početku došašća, čije ime znači »svečani dolazak«, Spasiteljevo upozorenje odgaja nas za »svečani dolazak« u konačnom susretu s Bogom spasenja. Presudan je prijelaz iz ovozemaljskog života u vječnost. Hoće li moj prijelaz biti »svečani dolazak u nebo«?

Bogoslužno slavlje došašća oživljava događaj ne samo u mislima nego i stvarno uprisutnjuje susret Boga s vjernicima, s nama. U susretu je presudno Božje milosno djelovanje još jednom u onima koji taj događaj slave. Vjernici koji slave spomen događaj duhom molitve u sakramentu, npr. sada u sakramentu mise i pričesti, proživljavaju isti susret s Bogom kao i oni koji su otvorena srca proživljavali ga u prošlosti.
U Slavljenju došašća mi još jednom proživljavamo težnju za Božjim dolaskom i obraćenjem koje taj događaj pripravlja. To je jedan način na koji sve više i sve potpunije doživljavamo kako Bog dolazi k nama da nas odgaja.

Kakvi moramo biti i kako odgojeno živjeti? Opomenom bdijte Spasitelj nas usmjerava na nas same: Bdijte o sebi, bdijte nad sobom, bdijte nad svojim ponašanjem, bdijte nad dostojanstvom svoje osobe. U kakvom ćeš se osobnom dostojanstvu susresti s Bogom i s bližnjima? Riječ bdijte poziva nas ne zanemarite svijest o dostojanstvu svoje osobe.

Kršćanima vjernicima Spasitelj upućuje riječ bdijte nad svojom osobnom vjerom, nad dostojanstvom svog osobnog kršćanstva. Nemoj se uspavati u samovolju, samo biti kršten bez vjere, krštenik bez morala, krštenik bez istine, krštenik bez molitve i štovanja Boga, krštenik bez čistog obraza i odgoja.
U Godini prenošenja vjere Spasitelj upućuje riječ bdijte. Priznavajući u vjeri svoje novo kršćansko dostojanstvo pozvani smo vladati se dostojno Evanđelja tj. radosne objave Kristove, jer smo primili Spasiteljevu milost i darove Duha koji nas osposobljavaju za novost života.

Ponesimo iz današnjeg nedjeljnog bogoslužja, te unesimo u sebe i svoj kršćanski život, u kršćansko ponašanje nedjeljom, molitveni poklik Bogu: »Hajdemo radosno u Dom Gospodnji«. Prihvatimo Božji odgoj, Božji bonton, jer »On će nas naučiti svojim putovima, hodit ćemo stazama njegovim«. Spasiteljevom poukom i odgojem znamo kako treba bdjeti i kakvo treba biti dostojanstvo osobe, dostojanstvo kršćanina, dostojanstvo suživota među nama ljudima i s Bogom. Amen.

O ovome Radosna vijest objavljuje (Mt 24, 37-44):

Reče Isus svoji učenicima: »Kao u dane Noine, tako će biti i Dolazak Sina Čovječjega. Kao što su u dane one – prije potopa – jeli i pili, ženili se i udavali do dana kad Noa uđe u korablju i ništa nisu ni slutili dok ne dođe potop i sve odnije – tako će biti i Dolazak Sina Čovječjega. Dvojica će tada biti u polju: jedan će se uzeti, drugi ostaviti. Dvije će mljeti u mlinu: jedna će se uzeti, druga ostaviti.«
»Bdijte dakle jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi. A ovo znajte: kad bi domaćin znao o kojoj straži kradljivac dolazi, bdio bi i ne bi dopustio potkopati kuće. Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi.«

msgr. Nikola Imbrišak

Skip to content