Predstavljena pobudnica pape Franje “Amoris laetitia”
Kategorija:
Vijesti

web-pobudnica1U Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci u utorak 17. svibnja predstavljena je  posinodska apostolska pobudnica pape Franje “Amoris laetitia” (hr. Radost ljubavi). Predstavili su je: s pravnog gledišta mons. dr. Milan Simčić i s obiteljskog magistar moralne teologije vlč. Josip Kolega. U glazbenom dijelu programa nastupila je solistica Schole Cantorum Rijeka Tea Ban uz klavirsku pratnju zborovođe Schole Ingrid Haller. Organizator događaja bilo je Akademsko katoličko društvo „Jeronim“, a moderatorica večeri vjeroučiteljica Maja Šimičić Roksandić.

Papa Franjo već na početku svoga pontifikata pokazao je pastirsku brigu za obitelj u enciklici „Svjetlo vjere“ kao i pobudnici „Radost evanđelja“ te brojnim govorima i dvjema biskupskim sinodama, no rijetko je kada neki crkveni učiteljski dokument tako snažno odjeknuo u javnosti kao pobudnica „Radost ljubavi“ što je pokazao i velik odaziv posjetitelja na predstavljanje pobudnice. Skup je na početku pozdravio riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić istaknuvši aktualnost pobudnice koja je upućena svima, a osobito obiteljima. Sveti Otac piše riječima ohrabrenja i razumijevanja za sve muke i probleme s kojima se današnje obitelji suočavaju, kazao je nadbiskup.

Ovo je poziv na radosnu vijest o obitelji koja je u današnjem kontekstu prestala biti radosna vijest. Papa ovim dokumentom pokušava ukazati na to da obitelj nije izgubila na vrijednosti i da je obitelj nositeljica društvenog života i mjesto zdravog rasta bilo koje osobe, kazao je magistar moralne teologije vlč. Josip Kolega. „Obitelj nije vrijeme prošlost, nego njeno vrijeme tek dolazi. To je jedan navještaj Radosne vijesti i zbog toga se pobudnica zove ‘Radost ljubavi“ jer život u obitelji je radost, rekao je predavač. Dodao je kako Papa pobudnicom šalje poruku ovoj generaciji, ovom svijetu i postmodernom čovjeku da ne odustanu od braka i obitelji. Dokument je toliko dubok, toliko sveobuhvatan, ali poruka je jedna – obitelj je ‘in’, obitelj je radost i mjesto koje može jako puno pružiti ne samo pojedincu, nego i cijelome društvu, istaknuo je vlč. Kolega.

Nakon objave pobudnice svjetski mediji nisu shvatili antropološku važnost i domet dokumenta, nego su pozornost usredotočili na pitanje je li pobudnica dopustila rastavljenim supružnicima pristup euharistiji, no to je samo jedna od tema, kazao je mons. Milan Simčić. Ovo je mala enciklopedija o obitelji tj. priručnik za kršćanski obiteljski život, ali i sažeto znanje o obitelji poput sažetka čitave teologije Tome Akvinskoga u njegovom djelu ‘Summa theologica’, rekao je predavač. „Za očekivati je stoga da će u Crkvi probuditi i osvježiti interes za ozbiljniju pripremu mladih na ženidbu i za njihovu pratnju i podršku u prvim godinama bračnog života i u kriznim situacijama. Pobudnica stoga obvezuje svećenike u pastvi i djelatnike u obiteljskim savjetovalištima da ozbiljno prouče i prodube njezin bogat i poticajan sadržaj, a vjernike da često traže u njoj svijetlo i pomoć za njihov obiteljski život.

web-pobudnica2Osvrčući se na važnije dodirne točke i poveznice s crkvenim pravom, između ostaloga je kazao kako Papa realno gleda na današnju obitelj te da je u mnogim državama u tijeku dekonstrukcija obitelji, tj. njezino razaranje posebno na pravnoj razini preko ustavnih zakona. „Ovdje uočavamo važnu poveznicu s crkvenim pravom u smislu da je Crkva, kao organizirana zajednica vjernika na svjetskoj razini, dužna suprotstavljati se takvim ustavnim zakonima što razaraju prirodni i kršćanski sustav obitelji, jer nije pitanje samo svetost obitelji, nego i njezina egzistencija kao temeljna jezgra ljudskog društva. Poveznica je u tome što sadašnje crkveno pravo ne donosi izričitu definiciju obitelji kao društvene ustanove, za razliku od ustava mnogih država koje u ustavnoj definiciji obitelji uključuju i homoseksualne osobe i slobodni suživot partnera bez pravne veze, upozorio je predavač. Papa daje jasne smjernice o poštivanju i vrednovanju obitelji, a crkveni pravnici i suci pozvani su na produbljivanje ali uvijek u poštivanju skladnog jedinstva između nauka, zakona i pastoralne prakse. Papa također ističe kako crkveni nauk o ženidbi i obitelji treba biti u središtu evnagelizacije i predmet pronicavog produbljivanja (RL 58), rekao je mons. Simčić.

U nastavku je kazao kako Sveti Otac upozorava na izazov ideologije poznate kao ‘gender’ koja smrtno ugrožava obitelj jer niječe bitnu biološku razliku između muškarca i žene i njihovu komplementarnost i prirodno međusobno usmjerenje. „Ljudski identitet je prepušten individualnoj opciji koja korjenito niječe biološku razliku između muškog i ženskog. Ta ideologija uništava antropološki temelj obitelji i promiče društvo bez spolne razlike. Na taj način ljudski identite prestaje biti prirodna datost o muškom i ženskom biću te je prepušten hirovitom izboru pojedinca. Takva se ideologija protivi kršćanskom nauku i prirodnom poimanju obitelji te se izravno protivi crkvenom zakonom o ženidbi. Taj izazov nije samo za kršćanski moral i antropologiju, već i za obitelj kao jezgru ljudske i vjerske zajednice.“

Poglavlje koje je u javnosti izazvalo najviše zanimanja, ono o pristupu sakrementima, u njemu Papa navodi kriterije kako djelovati u tim situacija,a što objektivno ne ostvaruje kršćansku viziju ženidbe. Po njima je potrebno bolje povezati savjest dotične osobe s crkvenim naukom i praksom i pomagati sazrijevanje dobrooblikovane savjesti i paziti na sablazan kod vjernika, rekao je mons. Simčić. S druge strane, dužnost je Pastira da svojim odgovornim i ozbiljnim razlučivanjem prati i prosuđuje to sazrijevanje. U takvim okolnostima i uvjetima moguća je sveta pričest rastavljenoj i ponovno vjenčanoj osobi, pojasnio je predavač. Dodao je kako Sveti Otac posebno naglašava evanđeosko milosrđe među tim kriterijima. Prema tome, nema općeg zakona za eventualno pričešćivanje osoba razvedenih i ponovno vjenčanih, nego je rješenje povjereno u pojedinim slučajevima pastirima duša koji će imati konačnu riječ u kompliciranijim slučajevima, istaknuo je mons. Simčić.

Na predstavljanju je istaknuto kako je pobudnica dragocjen priručnik pastoralnom djelovanju s obiteljima. Obvezuje čitavu Crkvu da obnovljenim žarom i znanjem ustane hrabro i odgovorno na obranu obitelji protiv duha ovoga svijeta koji nastoji izvitoperiti i uništiti obitelj.  Kada bude prevedena na hrvatski jezik, vjernici su pozvani strpljivo je čitati, poglavlje po poglavlje, jer Papa njome govori svima.

Skip to content