Predstavljen program proslave sv. Vida

web-presicaRiječka nadbiskupija i Grad Rijeka organizirali su ponedjeljak 6. lipnja u katedrali sv. Vida u Rijeci konferenciju za novinare na kojoj je predstavljen program proslave sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije i Grada Rijeke.

Pozdravnu riječ uputio je rektor katedrale i biskupski vikar preč. Matija Matičić, koji je ujedno predstavio duhovni dio programa proslave. U nedjelju 12. lipnja u 17:50 krenut će procesija crkvenih zborova Riječke nadbiskupije od crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije – Assunta do katedrale sv. Vida gdje će biti upriličen program iznošenja i blagoslova zastave sv. Vida. Svečano misno slavlje u  18:15 u povodu početka trodnevne duhovne priprave u riječkoj prvostolnici predvodit će
riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić.

U ponedjeljak 13. lipnja u katedrali sv. Vida od 7:30 do 17:50  je cjelodnevno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, najavio je rektor. Misno slavlje je u 18 sati i na osobit način posvećeno je obiteljima kojima će se uputiti poseban blagoslov. Misu će predvoditi voditelj Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije mons. Ivan Nikolić. Nakon mise, ispred Katedrale grupa vjeroučitelja i mladih upriličit će skazanje o životu sv. Vida. Nakon skazanja, a s početkom u 20 sati u riječkoj prvostolnici bit će održan duhovni koncert Schole Cantorum Rijeka pod ravnanjem zborovođe Ingrid Haller, prof. i Petre Kukavice za orguljama, te opernih prvakinja HNK Ivana pl. Zajca Olge Šober i Mirelle Toić uz orguljsku pratnju maestra Igora Vlajnića.

Program u utorak 14. lipnja počinje u 18:00 svečanom Večernjom s uvođenjem u službu novih začasnih kanonika. Predvoditelj je riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić. Nakon Večernje je misno slavlje koje će predslaviti rektor Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci mons. Sanjin Francetić. Nakon mise vjernici će moći od 19:30, pod stručnim prof. dr. sc. Branka Metzingera i doc. dr. sc. Marka Medveda, obići Katedralu i Galeriju i upoznati se sa znamenitostima riječke prvostolnice.

U srijedu, na blagdan sv. Vida zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke prvu jutarnju misu u katedrali u 7 sati predvodit će rektor riječke prvostolnice. Tradicionalno, misa na talijanskom jeziku je u 9:30 i predslavit će je tršćanski biskup u miru mons. Eugenio Ravignani. Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodit će misu u 11 sati  na kojoj će desetorici zaslužnih vjernika dodijeliti Medalje sv. Vida. Središnje euharistijsko slavlje počinje u 18 sati procesijom koja će krenuti od katedrale sv. Vida duž cijelog Korza do Trga riječke rezolucije gdje će misu predvoditi krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak u zajedništvu s riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem i drugim biskupima. Najavljeno je sudjelovanje brojnih molitvenih udruga i zajednica ne samo iz Riječke nadbiskupije, nego i šire, kao i jedne skupine vjernika iz Engleske. Rektor je na kraju najavio kako će na sam blagdan sv. Vida na glavnom oltaru u Katedrali u vremenu od 13 do 17 sati biti izložene relikvije sv. Vida.

Program festivala popularne duhovne glazbe – Vidfesta najavio je ravnatelj Festivala Jurica Goja. Festival će se održati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u nedjelju 12. lipnja s početkom u 20 sati. Posebna gošća je Jelena Radan, a posebnost je ekumenski karakter ovogodišnjeg Vidfesta. Festival je humanitarnog karaktera i sav dobrovoljan prihod bit će darovan Udruzi za Down sindrom RIJEKA 21.  Bogat program proslave sv. Vida na razini Grada Rijeke predstavila je Doris Šajn, voditeljica kabineta Gradonačelnika. Program se može pročitati na službenim stranicama Grada Rijeke.

Skip to content