Pomorci, ribari i njihove obitelji brodovima hodočastili u Svetište u Kraljevici
Kategorija:
Vijesti

web-pomorci218 godinu u kontinuitetu pomorci, ribari i vjernici brodovima su u nedjelju 27. studenog zaplovili iz Rijeke prema najstarijem svetištu sv. Nikole na ovom dijelu Jadrana, onom u Kraljevicu. Ovim tradicionalnim hodočašćem započeo je program proslave blagdana njihovog nebeskog zaštitnika kojega organizira Apostolat mora Riječke nadbiskupije.

Svečano misno slavlje u crkvi sv. Nikole biskupa predvodio je povjerenik Apostolata mora vlč. Luka Lučić u zajedništvu sa župnikom vlč. Ivicom Klancem i svećenikom u miru mons. Mijom Likovićem.  Tradicionalno, na početku mise hodočasničku svijeću zapalio je kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar.

Pozdravnu riječ mnogobrojnim hodočasnicima uputio je vlč. Klanac. Ono što tražite nećete naći na putu, nego u svom srcu, rekao je župnik pojasnivši da Boga najprije moramo tražiti u vlastitom srcu, a zatim u crkvama.

Predvoditelj misnog slavlja u propovijedi je pročitao poruku koju je pomorcima i ribarima, u povodu blagdana njihovog zaštitnika, uputio predsjednik Odbora HBK za pastoral pomoraca i selilaca krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak. Apostrofirajući krčkog biskupa, vlč. Lučić je poručio da sv. Nikola biskup nije samo zaštitnik pomoraca i ribara, nego i njihovih obitelji i svih onih koji žive na moru i od mora, te cijele naše domovine koja već dulje vrijeme dobrim dijelom ide naprijed zahvaljujući našem moru i svim onim što je s njim povezano.

„Život pomoraca u svakom je pogledu specifičan, jer je vama neizmjerno morsko plavetnilo svakidašnji dom i kuća, a obiteljski dom na kopnu možda može više sličiti godišnjem odmoru ili prolaznom međuvremenu. Znademo da bi trebalo biti drugačije, ali nije lako boriti se sa sobom i vlastitim navikama koje iz godine u godinu prerastaju u jedan posebni oblik i način života. Fizička odvojenost mnogo puta otvara napetosti među ženidbenim drugovima, te između roditelja i djece. Potrebno je ulagati silan trud i napor da ono vrijeme u kojem je cijela obitelj na okupu, bude vrijeme zajedništva i međusobne izgradnje. Muž i otac kad se vraća svojoj obitelji, dolazi kući više kao gost koji će sa svojim ukućanima provesti određeno vrijeme, a onda opet otići i ponovno se vraćati, i tako u nedogled.“

web-pomorci1U nastavku je pročitano da je pomorcu ili ribaru vrijeme provedeno u krugu obitelji dragocjeno vrijeme u kojem se treba odmoriti i u kojem treba nadoknaditi fizičku prisutnost koja je nedostajala članovima obitelji, a uz to svaki put iz početka treba pronalaziti zajednički jezik sa svojom ženom i zajedno s njom podizati, odgajati i na pravi put izvesti svoju djecu. „Bit će nenadoknadiv gubitak i veliki promašaj za cijelu obitelj ako se nastali problemi i međusobna odijeljenost budu nadoknađivali materijalnim poklonima koji bi trebali služiti kao lijepa fasada na dotrajaloj građevini. Važno je prije svega da muž i žena komuniciraju, razgovaraju o svojim poteškoćama, zajednički riješavaju vlastite i obiteljske probleme, te nastoje uvijek obnavljati svoju ljubav u međusobnom darivanju i požrtvovnosti.“

Podsjetio je kako je sv. Nikola potajice ubacivao potrebni novac u kuću nekog oca koji je imao tri kćeri, a budući da ih nije mogao udati jer nije imao za miraz, htio ih je izložiti nemoralnom životu. Sveti Nikola se poslužio novcem da spriječi nemoral i sačuva ljudsko dostojanstvo. Zbog toga je potrebno razmisliti da li mi svojim novcem i darovima potičemo mnogovrsne oblike nemorala i nepoštenja i time ušutkavamo svoju savjest i odgovornost u kojoj smo nezamjenjivi. Upravo je završio sveti Jubilej Milosrđa, ali Sveti Otac, apostolskim pismom Misericordia et misera želi da sada ubiremo plodove milosrđa, jer milosrđe ne može biti jedan umetak ili prolazna etapa u životu Crkve, nego je temelj cjelokupne njezine opstojnosti, pročitao je iz poruke krčkog biskupa vlč. Lučić.

Zaključujući propovijed dodao je da ‘oltarić’ koji je u nama utisnut krštenjem, ne smijemo unakaziti. Također, pojasnio je i kako ćem u vremenu Došašća naredne svijeće na adventskom vijencu paliti obrnuto od kazaljke na satu. To je zbog toga jer se približavamo Bogu, približavamo se ‘prvom satu’ – broju 1., a to je Bog.

Na kraju misnog slavlja hodočasnici su ophodili oko slike sv. Nikole koja stoji iza glavnog oltara. Zanimljivost je da je Papa Pio VI 29.studenog 1795. godine podijelio crkvi sv. Nikole u Kraljevici posebnu povlasticu: „Tko god od vjernika pohodi ovu crkvu na blagdan sv. Nikole (…) i taj dan ujedno nešto izmoli za raširenje vjere, može dobiti potpuni oprost vremenskih kazni, a može ga namijeniti dušama u čistilištu.“

Skip to content