Počeo Forum mladih katolika za društvenu uključenost
Kategorija:
Vijesti

web-fb2U ponedjeljak 26. rujna na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci službeno je otvoren Forum mladih katolika Hrvatske za društvenu uključenost (Forum +). Prigodnu riječ uputili su riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić i rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin.

Nadbiskup je kazao da ono što će se događati na ovogodišnjem Forumu plus u skladu je s vremenom u kojemu živimo, vremenu koje od mladih traži društvenu angažiranost, međusobnu suradnju i zajedništvo. Sve to u duhu je Drugog vatikanskog koncila i poruke da Crkva mora biti u svijetu, a ne promatrati svijet sa strane ili biti izvan njega. Također, Crkva se i na ovaj način želi uključiti i pomoći u zadržavanju mladih u Hrvatskoj omogućavajući im priliku za osobni razvoj, a time i kasnijem lakšem zapošljavanju.

Izrazio je zahvalnost riječkom Sveučilištu na suradnji te sudionicima Kongresa poručio kako su s idejama stigli na pravo mjesto. Rijeka je izabrana za prijestolnicu kulture 2020. godine i pripreme su u tijeku. U duhu gesla europske prijestolnice kulture- Rijeke kao luke različitosti, mladima je poručio da u njemu vide mogućnost za uključenje.

web-fp3Razvoj zajednice ovisi o razvoju pojedinca, a Sveučilište u Rijeci trudi se osigurati prostor i mogućnosti za kreativni razvoj svake osobe, poručio je rektor riječkog sveučilišta Pero Lučin. Izrazio je zadovoljstvo što su mladi katolici odabrali Rijeku za ovogodišnji Forum plus. Dodao je da je u tom smislu sveučilišni Kampus na Trsatu mjesto susreta različitih ideja i struka te se kroz dijalog može razvijati zajedništvo. Također, ovo je prilika za stvaranje koncentracije kreativnog stvaralaštva i kapitala, a time i novih riječkih industrija.

Na kongresu koji će trajati do 2. listopada sudjelovat će dvadeset predavača te mladi iz cijele Hrvatske. Organizator događaja je SKAC – Split u suradnji s Uredom za mlade Riječke nadbiskupije, rekao je predsjednik splitskog SKAC-a Silvio Puljić. Cilj Kongresa je: informacija, edukacija, umrežavanje i inicijativa, poručili su organizatori te dodali kako se detaljan raspored predavanja ovogodišnjeg kongresa Foruma plus može pročitati na njihovoj službenoj stranici: www.forum-plus.net.

 

Skip to content