Počeli Dani Riječke Majke
Kategorija:
Vijesti


U organizaciji Akademskog katoličkog društva „Jeronim“, a u povodu Dana Riječke Majke, u ponedjeljak 26. rujna u kapeli Družbe Presvetog Srca Isusova u Rijeci predstavljena je knjiga Miroslava Radića „Sreća praznih ruku“. Moderatorica večeri bila je članica AKD-a „Jeronim“ Maja Šimić Roksandić, dok je stihove čitala predsjednica Društva Kristina Pilipović.

U razgovoru s moderatoricom događaja autor zbirke kazao je kako je svoje novo djelo posvetio budućim blaženicima fra Anti Tomičiću, fra Ivi Peranu i Mariji Krucifiksi. Sa svakim od njih na osobit način je bio povezan. Fra Antu sam susretao tijekom studentskih dana kada bih hodao do studentskog restorana. Pomahao bi mi s vrata crkve. Fra Peran mi je bio profesor glazbe i istinsko nadahnuće, a Marija Krucifiksa je doista živjela i bila primjer ‘sreće praznih ruku’, rekao je Radić. „Prazne ruke spremne su sklopiti se na molitvu, spremne su zagrliti nekoga, rukovati se s nekim, dati nešto. One su simbol altruizma, dok su zatvorene i stisnute šake simbol egoizma.“

Zbirka „Sreća praznih ruku“ počinje pjesmom Božić, a završava pjesmom „Uskrs“ što nije slučajno jer za kršćane, i ne samo za njih, sve najvažnije biva između ova dva događaja, a to je život s Bogom i bližnjima. Poticaj za izdavanje ove zbirke autoru je dao papa Franjo proglasivši ovu godinu Božanskog milosrđa, te su sve pjesme nastale po Božjem milosrđu i nadahnuću. S tim u vezi, Radić je najavio kako za budućnosti priprema izložbu fotografija nadahnutu Svetom godinom milosrđa.

web-promocija2Na kraju je zahvalio sestrama Družbe Presvetog Srca Isusova na suradnji te poručio kako smo svi pozvani na svetost. Sveti smo svaki put kad bez prisile ili nagovora kao i želje za pohvalom i naknadom činimo dobro, poručio je Radić.

Prije promocije u kapeli je slavljena misa koju je u povodu početka duhovne priprave za proslavu Dana Riječke Majke predslavio preč. dr. Franjo Velčić. Nakon mise članovi AKD-a „Jeronim“. Pod vodstvom postulatorice kauze s. Dobroslave Mlakić, obišli su prostore u kojima je živjela i djelovala Riječka Majke.

Skip to content