Oko 550 ‘heroja ulice’ na Nadbiskupijskom susretu mladih

web-finale-grupnaOko 550 sudionika okupilo se u subotu 23. travnja u Dvorani mladosti na Trsatu na Nadbiskupijskom susretu mladih kojega je organiziralo Vijeće za mlade Riječke nadbiskupije. Susret je održan pod geslom: „Budi heroj ulice“. Program kao i susret u potpunosti su osmislili mladih iz Organizacijskog odbora, rekao je predsjednik Vijeća, povjerenik za sveučilišni pastoral vlč. Velimir Martinović. Dodao je kako bi tema susreta trebala mlade potaknuti da budu heroji u „svojim ulicama“ gdje žive, ali heroji po činjenju djela milosrđa i pomaganju drugima. Zato je i osmišljen logo u obliku velikog slova ‘M’ koje predstavlja djela milosrđa i želi naglasiti herojstvo u milosrđu.

U skladu s geslom i logom mladi su osmislili radionice i igre kao i virtualnu karta grada Rijeka s mjestima na kojima mogu na konkretan način učiniti djela milosrđa poput: Socijalne samoposluge koja upućuje na djelo milosrđa ‘Gladnoga nahraniti!’, riječkog Hospicija uz koje se veže djelo ‘Bolesnika pohoditi!’ i sl.

dvorana3Radionice i igre, ali i cijeli susret koordiniralo je i vodilo 36 animatora i volontera. Sam susret razlikovao se od prijašnjih po tome što su se mladi kroz šest pripremnih susreta pripremali za njega, kao i po devetnici Božanskom milosrđu koja je prethodila susretu. Ipak, najvažnije od svega jest ona mistagoška dimenzija koja slijedi poslije susreta – mladi će sa svojim voditeljima skupina trebati tijekom Jubilarne godine milosrđa učiniti jedno djelo milosrđa u svakoj župnoj zajednici Riječke nadbiskupije, najavio je vlč. Martinović.

Za vrijeme susreta mladi su sudjelovali u pokorničkom bogoslužju nakon kojega je veliki broj pristupio sakramentu svete ispovijedi. Središnji dio susreta bilo je svečano euharistijsko slavlje kojega je predvodio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Na početku je kazao kako je misa vrhunac ovogodišnjeg Susreta mladih Riječke nadbiskupije, a obogaćeno je i podjeljivanjem službe akolitata Marku Gregiću, kandidatu za svećenika. Također, mlade je potaknuo na promišljanje o životu i neizmjernom Božjem milosrđu. Kao poticaj i primjer naveo je lik i sudbinu sv. Jeremije koji je u proročku službu pozvan u najdramatičnijim trenucima židovskog naroda i države, odnosno u vremenu između 626. i 586. pr. Kr. Jeremija je bio veoma osjetljiva duša i trpio je zbog tragične sudbine svoga naroda. Ipak to nije poljuljalo njegovu vjeru niti oslabilo nadu u Boga. U tom smislu on svima pokazuje kako se vjera u Boga može sačuvati i onda kada nam se čini da je sve propalo. Takva vjera nije bezrazložna i naivna jer Bog je doista moćniji od svake nesreće i svakoga zla koje nas može zadesiti. On je vjeran i kada smo mi nevjerni, milosrdan i kada ga odbacujemo i preziremo. Upravo nas na to podsjeća Godina milosrđa koju slavimo, rekao je propovjednik.

tribine-wU skladu s geslom susreta, „Budi heroj ulice!“, nadbiskup je poručio da primajući sve od Boga možemo postati poput Jeremije koji je bio uporan i hrabar navjestitelj Božje riječi. Nije potrebno da budemo jako ‘odrasli’. Bog pritječe u pomoć našoj slabosti, štoviše, on upravo na takve računa, kazao je nadbiskup. Osvrčući se na svetopisamski tekst o sedamdeset dvojici učenika koje Isus šalje u svaki grad i svako mjesto kamo je kanio i sam poći, kazao je kako su među tim  učenicima i naša imena. Svi smo pozvani pripravljati put Gospodinu kako bi mogao doći do svakog čovjeka, posebno do onih s kojima živimo, učimo i radimo. Na to poziva i geslo susreta: „Budi heroj ulice!“, poručio je nadbiskup. Također, naviještanje Isusa i svjedočenje za njega je opasna stvar. Crkva je trajno u opasnosti, a sama progonstva mogu biti različita: od ismijavanja, izrugivanja do mučenja i ubijanja. „Razdoblja mira i sigurnosti za kršćane su uvijek bila rijetka i kratka. I u naše vrijeme nema dana da netko negdje u svijetu nije zlostavljen ili ubijen zbog kršćanske vjere. Kršćanstvo je bilo i ostalo do dana današnjega najprogonjenija vjera, vjera s nebrojenim mnoštvom mučenika. Jednog od njih, iz prvih vjekova kršćanstva, slavimo i danas. To je sv. Juraj, kojega se u srednjem vijeku počelo prikazivati kao viteza na konju koji svojim kopljem ubija zmaja, simbola đavla i njegovih sila.“

Zaključujući propovijed potaknuo je mlade da se opašu oklopom pravednosti i potapšu noge spremnošću za evanđelje mira. Draga mladi, upravo vam to da budete Kristovi vojnici koji se mačem istine i dobrote bore protiv zla i grijeha, a za istinu i pravdu, za svijet po Božjoj mjeri, od srca želim i molim, poručio je nadbiskup.

web-majicaNa kraju mise vlč. Martinović darovao je nadbiskupu majicu Susreta. Misno slavlje glazbom je animirao Nadbiskupijski zbor mladih, a nakon mise koncert duhovne glazbe izveli su mladi sa Srdoča. U programu Nadbiskupijskog susreta mladih sudjelovali su gosti iz Splita okupljeni pod nazivom „Hrvatsko nadzemlje“.

Skip to content