Održano županijsko natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola u vjeronauku
Kategorija:
Vijesti

vjeronaucna2 U petak 19. veljače u Auli Ivana Pavla II. na Trsatu i u OŠ Trsat održano je županijsko natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola pod nazivom „Vjeronaučna olimpijada“. Tom se prilikom okupilo 38 osnovnoškolskih i 16 srednjoškolskih ekipa pod vodstvom svojih vjeroučitelja, koji su se natjecali na temu „Brak i obitelj u Božjem naumu“. Uvodnom programu prisustvovali su: riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, predstojnik Agencije za odgoj i obrazovanje u Rijeci dr. sc. Oleg Đaković, predstavnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije, županijska koordinatorica mr. sc. Manon Giron, viši savjetnik za vjeronauk pri AZOO-u Tomislav Tomasić, ravnateljica domaćinske OŠ Trsat Sonja Damašek-Padjen, župnik župe sv. Jurja fra Ivan Miklenić te predstojnica Katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević.
Nakon službene himne i jedinstvene Vjeronaučne pjesme u izvedbi benda riječkih vjeroučitelja, pozdravnu riječ s uvodnom molitvom natjecateljima je uputio riječki nadbiskup koji je tom prilikom istaknuovažnost triju riječi za uspješno i skladno bračno i obiteljsko zajedništvo, a to su: hvala – molim – oprosti, te je potaknuo učenike da u svom životu uvijek znaju zahvaliti drugima i Bogu za svo dobro što od njih primaju, ali isto tako da znaju moliti oproštenje kada je to potrebno.

vjeronaucna1 Predstojnik Agencije dr. Đaković zaželio je natjecateljima puno uspjeha u iskazivanju znanja, ali ih je također potaknuo da ne zaborave i na važnost vrijednosti koje promiče ovaj projekt po kojima stasaju u odgovorne i humane osobe. Predstojnica Katehetskog ureda naglasila je da su svi oni zapravo vjeronaučni olimpijci bez obzira na bodovno mjesto jer su ponajprije Božji olimpijci, tj. jer su u Božjim očima uvijek na prvom mjestu. Iste je dobre želje uputio i fra Miklenić u ime gvardijana i subraće trsatskog svetišta.
Prvi dio natjecanja, koji se sastojao od individualnog rješavanja testova, odvijao se u OŠ Trsat u vremenu od 60 minuta, nakon čega su članovi Povjerenstva za provedbu natjecanja objavili privremenu rang listu. Uslijedila je velika uzbuđenost i želja za nastavkom natjecanja. Drugi i treći dio ekipnog natjecanja odvijao se u Auli nakon edukativnog programa kojeg je predvodila grupa mladihgrada Rijeke pod vodstvom Darija Perkovića. Drugi dio natjecanja – Tombola – pomogla je profiliranju pet najboljih osnovnoškolskih i srednjoškolskih ekipa koje su se plasirale u završnicu natjecanja – u Milijunak. Posljednjom fazom natjecanja Riječka nadbiskupija dobila je svoje predstavnike za državno natjecanje, a oni su: ekipa iz OŠ Srdoči pod vodstvom vjeroučitelja Borisa Barbarića i ekipa iz Prve riječke hrvatske gimnazije pod vodstvom vjeroučitelja Miroslava Radića.
Našim olimpijcima želimo puno uspjeha na državnom natjecanju koje će se održati od 6. do 8. travnja u Opatiji!

Skip to content