Održan treći pripremni susret mladih i studenata za NSM
Kategorija:
Vijesti

nsm-2U četvrtak 25. veljače u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci održan je treći pripremni susret mladih i studenata za Nacionalni susret mladih (NSM)  koji je vodio povjerenik za mlade i sveučilišni pastoral, vlč. Velimir Martinović. Tema ovog susreta bila je: “Abortus – milosrđe ili ubojstvo”.

Na početku susreta vlč. Martinović osvrnuo se na pjesmu koja je nedavno izašla i koja govori o životu  – „Želim živjeti“. Pitajući mlade je li lijepo živjeti, dobio je potvrdni odgovor. „Naravno da je lijepo živjeti. Život je lijep – razgovaramo, družimo se, igramo nogomet… ali u životu osim tih lijepih stvari na žalost ima i onih ružnih s kojima se teško nosimo i zbog koje nekada ne volimo život“, rekao je. Jedna od ružnih stvari u životu koja se može dogoditi je i abortus kojom kršimo petu Božju zapovijed.

Mladima je u nastavku pokazao kako izgleda dijete u 10. tjednu trudnoće kada se  može vidjeti da ono ima svoje organe i da je živo biće. Život počinje začećem, istaknuo je vlč. Martinović te dodao kako često mlade djevojke pod pritiskom roditelja ili dečka odlučuju napraviti abortus ili misle da su premlade, da je pred njima karijera i ne žele imati djecu.

“Učiniti abortus kao i potaknuti nekoga na taj čin je velik i težak grijeh kojeg treba ispovijedati. To je grijeh koji žene proganja cijeloga života. Događa se da žene to i više puta tijekom života ispovijedaju jer se ne mogu pomiriti s time da su to učinile”. Osim samog čina abortusa, i nagovaranje na abortus je veliki grijeh kojeg treba ispovijedati jer nekoga savjetovati da učini nešto loše, da učini grijeh je također sudjelovanje u činjenju grijeha.

Prije je bila jako naglašena dimenzija rađanja, prokreacija, dok u današnjem vremenu nije tako. Postavljamo si pitanje: „Zašto mladi ne žele djecu? Zašto mladi više ne žele u brak?“ Ne žele djecu jer se o djeci treba brinuti, treba raditi za djecu, skrbiti se za njih. Prema djeci se često donosimo kao prema predmetu, upozorio je povjerenik.

„Abortus nikada nije rješenje i treba biti otvoren životu. Inicijativa u koju je uključen i Grad Rijeka želi pokazati vrijednost svakoga ljudskog života i zbog toga molimo pred bolnicama – da svim ženama i očevima posvijestimo da izaberu život. Misionar Ante Gabrić potječe iz velike obitelji. Zamislite da ga je njegova majka odlučila pobaciti? Nije to učinila. Bila je otvorena životu. To si svi mi trebamo posvijestiti, pogotovo vi dragi mladi. Uvijek budite otvoreni životu i vjerujte Bogu.“

Susret je zaključen svetom misom koja je bila služena na nakanu za sve majke – one koje jesu i koje će to postati, ali i za sve majke koje su se odlučile počiniti abortus, da Bog providi i da se odluče za život.  Vlč. Martinović je pozvao mlade na idući susret koji će biti sljedećeg četvrtka, 3. ožujka u 20:00 sati i podsjetio da će na jednom od iduća tri susreta doći gost iznenađenja koji će svjedočiti o svome životu i obraćenju pa ih pozvao na ustrajnost u dolaženju. (A.M.A.)

 

 

Skip to content