Održan prvi adventski susret Gorana
Kategorija:
Vijesti

web-gorani1U ponedjeljak 19. prosinca u svetištu Majke Božje Trsatske održan je prvi adventski susret Gorana. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mladomisnik iz župe sv. Jurja iz Liča vlč. Josip Tomić. Liturgijsko pjevanje animirao je mali župni zbor iz Cernika. Susret je organiziralo Društva Gorana Rijeka i Franjevački samostan na Trsatu.

Riječ dobrodošlice uputio je gvardijan i čuvar Svetišta fra Antun Jesenović dok je pozdravni govor uputila predsjednica Društva Gorana Rijeka, Mirjana Rački. U emotivnom obraćanju istaknula je kako je ovo trenutak prisjećanja na sve iseljene Gorane kao i na one koji su ostali živjeti u Gorskom kotaru. Zahvalila je trsatskim franjevcima na domaćinstvu, vlč. Tomiću na inicijativi te izrazila nadu da će susret prerasti u tradicionalni.

S obzirom da je misa bila slavljena na blagdan bl. Urbana V., vlč. Josip je okupljene vjernike upoznao s njegovim značenjem za hrvatsku povijest.  Bio je jedan od osmorica avignonskih papa koji su u 14. st. stolovali u Avignonu pod velikim utjecajem francuskih kraljeva. Ime Urban uzeo je jer su, kako je rekao, “svi Pape koji su nosili to ime bili sveci“. Najvažniji događaj u pontifikatu Urbana V. je što se, unatoč opiranju francuskoga dvora, odlučio vratiti u Rim, rekao je vlč. Tomića dodajući da su ga na to nagovarali pjesnik Petrarca, sv. Brigita Švedska i car Svetog Rimskog Carstva Njemačke Narodnosti Karlo IV.

web-goraniprva„Urban V. je napustio Avignon 30. travnja 1367. i krenuo prema Rimu, u koji je ušao 16. listopada s velikom vojnom pratnjom koju mu je ponudio car Karlo IV. Luksemburški. Kad se 1367. vraćao iz Avignona u Rim, posjetio je usput i gradić Loreto, nadaleko glasovito Gospino svetište. Tu se susreo s velikim brojem hodočasnika iz hrvatskih strana, koji su se ondje našli. Njihova je pobožnost Papu veoma ganula i on im je iz Rima po franjevcu ocu Bonifaciju poslao Čudotvornu sliku Majke Božje, koja se i danas ovdje štuje na Trsatu. I upravo iduće godine obilježavamo tu veliku obljetnicu.“

Zaključujući propovijed kazao je da Svetog pisma, ali i iz crkvene povijesti vidimo da čak ni pape i crkveni službenici nisu svi bili sveci, da ih je Crkva pod vodstvom Duha Svetoga preživjela i nadživjeti će ih, ali primjer blaženog Urbana V. i mnogih drugih svetaca nam je poticaj. Poticaj da i mi u svom vremenu i svom okruženju svjedočimo Krista riječima i djelima, kako bi ‘sveto živjeli, blaženo preminuli i u Nebu vječno blaženstvo zadobili’ poput blaženog Urbana V., rekao je vlč. Tomić.

Na kraju je podsjetio kako je Trsatsko svetište do blagdana Krista Kralja 2017. oprosna crkva i svetište u kojemu je produžena Godina milosrđa. Po završetku misnoga slavlja i nakon mladimisničkog blagoslova, vjernici su ophodili oko slike Majke Milosti koju je papa Urban V. 1367. godine darovao Trsatskom svetištu i čiju 650 obljetnicu dara Svetište će proslaviti iduće godine.

Nakon mise druženje ne nastavljeno u Auli Ivana Pavla II. uz KUD „Vrelo“ iz Fužina.

 

Skip to content