Održan drugi pripremni susret mladih i studenata za NSM
Kategorija:
Vijesti

assunta-1U četvrtak, 18. veljače u crkvi Uznesenje Blažene Djevice Marije održan je drugi pripremni susret mladih i studenata za Nacionalni susret mladih koji će se 23. travnja održati u Trsatskom svetištu. Susret je održan u okviru programa “Đir do Assunte” kojega Povjerenstvo za sveučilišni pastoral Riječke nadbiskupije organizira svakog 3. četvrtka u mjesecu, a glazbeno ga je animirao župni bend mladih – bend Assunta.
Susret je vodio dr. vlč. Mario Tomljanović koji je mladima govorio o Milosrđu u obitelji. “Gdje je milosrđe? Neki su ga pohađali, a neki i sada pohađaju vjeronauk u školama, ali sve što tamo naučimo brzo zaboravimo. Naše znanje koje smo stekli pohađajući satove vjeronauka se hladi i nikako da izađe na svjetlo ovoga svijeta. Zašto je to tako? To je zato što to ne živimo. Kako bi riječ Božja naučena tamo zaživjela, trebamo to živjeti u svakodnevnom životu, živjeti po milosrđu, a to ćemo ako se riješimo vlastite oholosti i napuhanosti jer oholost je ono što nas udaljuje od Boga.”
U nastavku je kazao kako si postavljamo pitanje kako živjeti milosrđe. Svi volimo i štitimo svoje obitelji, ali ne vidimo da osim naše obitelji postoji još jedna velika obitelj, a to je Crkva. U toj obitelji odgovaramo na isti način, na isti način se križamo, govorimo u zajedništvu, ali tu obitelj jako malo poznajemo. Trebamo i prema toj obitelji činiti djela milosrđa i truditi se upoznati ju, naći mir. Trajni znak milosrđa je mir jer nemir nemirne podjeljuje od drugog, razdvaja ga od drugog. Svi smo došli večeras na ovaj susret, neki iz dužnosti neki ne, ali potrudimo se svi da nam svaki dolazak u crkvu ne bude prisila, već da si svakim dolaskom posvješćujemo da smo ljubljena djeca Božja – to je najevidentnija ljubav, kazao je vlč. Tomljanović.
Zaključujući je mladima poručio da u Gospodinu traže potpuni mir i da ga ljube svim srcem, svom dušom i svim umom svojim kako bi mogli ljubiti one pored nas. Nakon kratke kateheze o navedenoj temi, slavljena je misa nakon koje je bilo klanjanje pred Presvetim Oltarskim sakramentom.
Na kraju susreta mlade je pozdravio povjerenik za mlade i sveučilišni pastoral, vlč. Velimir Martinović te najavio temu trećeg pripremnog susreta: “Abortus – milosrđe ili ubojstvo?”. Mladima je kazao kako će na jednom od sljedeća četiri susreta doći poznati gost iznenađenja i potaknuo ih da i dalje ustraju i dolaze na ove pripremne susrete, te da u ovo vrijeme korizme obogate svoja srca i pripreme ga za Nadbiskupijski susret mladih, ali i za blagdan Uskrsa kojeg iščekujemo.
Susret je završio druženjem mladih u župnom klubu crkve Uznesenja BDM. Sljedeći će se održati u četvrtak, 25. veljače u 20:00 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci. Na susrete su pozvani svi studenti i mladi. (A.M.A.)

Skip to content