Održan četvrti pripremni susret mladih i studenata za NSM
Kategorija:
Vijesti

assuntaU četvrtak 3.ožujka u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci održan je četvrti pripremni susret mladih i studenata za Nadbiskupijski susret mladih. Na temu „Predbračna čistoća“, vodio ga je  upravitelj župe vlč. Mario Tomljanović.

Mlaima je poručio kako je tema uvijek aktualna, te da smo djeca Svevišnjega koji čini čudo i koji nam je dao nešto posebno, a to je seksualnost. Dodao je da Crkva nikoga nikada ne tjera na nešto, već poučava. Govoreći o ljubavi, mladima je pročitao Hvalospjev ljubavi (1 Kor, 13) te kazao kako bi ovu Pavlovu riječ bilo dobro svojom rukom ispisati zato da vidimo što Bog govori preko svojih o ljubavi. „Ljubav nikako nije samo zaljubljenost, ljubav nije samo emocija, ono je nešto živo – ljubav je život. Ljubav je ono o čemu svi mi ovisimo.“ Kazao im je i primjer iz života i rada s mladima koji se pripremaju na brak kako bi mladima objasnio razliku između zaljubljenosti i ljubavi.

„Prava čistoća se živi iz ljubavi. Ono što sam vam pročitao nije sama emocija ‘volim te – ne volim’, nego je nešto više. Ljubav je i žrtva. Tu riječ ne poznajemo, nismo ju dobro upoznali, ali žrtva postoji i jest tu. Sam Gospodin nam govori o žrtvi – On se za nas iz ljubavi žrtvovao na križu. Zašto Vam to sada govorim ako je tema Predbračna čistoća? Najbitnije točke su ljubav i žrtva i tek poslije toga možemo govoriti o trećoj, a to je seksualnost. Krasna stvar koju nam je Bog dao, ali mi taj dar ne prepoznajemo kao takav.“

Mladima je u nastavku poručio kako je bitno kako se odnosimo prema tome daru. Seksualnost nam je dana kao dar da bi mogli živjeti savršenije svoju ljubav prema Bogu, prema drugome, da znamo živjeti ljubav, da znamo što je žrtvovati se za drugoga, živjeti za drugoga i dati se drugome, poručio je vlč. Tomljanović.

„Zato, kada jednog dana dođemo u crkvu i kažemo ‘Uzimam te’, potvrdit ćete Božju privolu pred Bogom, pred svjedokom svećenika i drugih, ali najvažnije je ono pred Bogom. I zato ono što ćete čuvati, što imate namjeru čuvati trebate dovesti Njemu, pred Njegovo lice. Te darove ne nosite u ovom životu sebi ili drugome, te darove imate za vječnost. Prema seksualnosti trebate gledati kao dragocjeni biser. Znamo dobro da mnogi imaju problema, ali to je zato što đavao je puno mudriji od nas ljudi, zna kako nas zaokupirati i preokupirati nekim stvarima i zbog toga se navučete i uhvatite se i kažete da to ne možete živjeti. A to nije istina. Čistoća se može živjeti. Vidite koja je to lijepa riječ – čistoća. To je vaše stanje tijela i duše i o tome vam Crkva govori.  Zato čuvajte darove koji su vam dani, čuvaj i vidjet ćeš koliko vam to znači. Ljubi bližnjega svoga svim srcem svojim i svom dušom svojom, svom snagom svojom  i svim umom svojim kao samoga sebe. I ljubi Gospodina Boga svoga.“

Katehezu je završio riječima da mladi ljubav i žrtvu prepoznaju kao dar, da im Gospodin uvijek bude bedem i zaštita, hrid i jakost i da se ljube i vole na pravi način. Susret je zaključen svetom misom. Mladima se na kraju obratio i vlč. Velimir Martinović, povjerenik za mlade i sveučilišni pastoral koji je zahvalio mladima na dolasku i ustrajnosti te ih pozvao na idući pripremni susret 10. ožujka u 20 sati. (A.M.A.)

Skip to content