Obiteljski dan u župama čabarskog kraja
Kategorija:
Vijesti

cabar-2U povodu Obiteljskog dana u župama čabarskog kraja, u subotu 20. veljače u Domu kulture u Tršću održana je  duhovna tribina na temu “Obitelj i milosrđe“. O temi je govorio dr. sc Nikola Vranješ, a u glazbenom djelu nastupila djeca školskog zbora O.Š „Petar Zrinski“ Čabar. Prigodnu riječ uputio je vlč. Mate Berišić, upravitelj čabarskih župa. Zahvalio je predavaču i istaknuo je kako će duhovna tribina u Godini obitelji i u Godini Božjega milosrđa duhovno obogatiti vjernike u korizmenom vremenu i pripraviti za Uskrs – najveći kršćanski blagdan.

U uvodnom djelu dr. sc. Vranješ objasnio je smisao Godine obitelji i Godine milosrđa s naglaskom zašto je obitelj važna, što ona znači svakom vjerniku i na što poziva papa Franjo u Godini milosrđa. Milosrđe je Božje ime, milosrđe je ljubav, milost koja dobrim svladava zlo. Milosrđe je povratak u Očev zagrljaj, koji prašta, ljubi, tješi, daje sigurnost, rekao je predavač.

cabar-1U nastavku je pročitao i razmatrao prispodobu iz Lukinog evanđelja o Milosrdnom Ocu i izgubljenom sinu kazavši kako nas Bog nikada ne sputava, i daje nam slobodu. „Bog je milosrdan Otac, a ne strogi sudac. On je otac koji prašta, vrača dostojanstvo i uči nas milosrđu, ljubavi, radosti života. Svi smo mi ljubljena Božja djeca i Bog svima jednako iskazuje milosrđe, jednak je prema svima te nas poziva kao starijeg sina – ‘ Dođi, brat tvoj bijaše izgubljen i nađe se’.“

Također, predavač je razmatrao i drugu prispodobu iz Lukinog evanđelja – o Milosrdnom Samarijancu. Bog nas sve poziva na milosrđe i želi da mu u tome budemo slični, da živimo, govorimo, praštamo i zastupamo vrijednosti koje je On zastupao. Da vjeru pretočimo u djela i da druge potaknemo na djela milosrđa da možemo kao On reći – „ idi pa i ti čini tako“, kazao je dr. sc. Vranješ.

Na osobit način osvrnuo se na probleme današnje obitelji koja je ugrožena u samoj sebi. „Bog nas poziva da budemo nosioci njegove ljubavi i milosrđa, ne samo u svojoj obitelji, nego u ljubavi i brizi za druge koje susrećemo u svakodnevnom životu. Ne smijemo se prepustiti struji ovog svijeta, nego težiti da budemo što bolji i odgovorniji. Milosrđe ne opravdava zlo.  Božanska ljubav nosi sklad, poredak i pravila i tada obitelj opstaje. Živimo u nemilosrdnom društvu, ali kao kršćani trebamo shvatiti iskustvo Boga kao ljubav i milosrđe, te živjeti tako i uključiti druge. Biti milosrdan to je pravi smisao života i put spasenja.“

Nakon predavanja uslijedilo je pokorničko bogoslužje, ispit savjesti, sakrament pomirenja te na kraju ugodno druženje. (M.S.)

Skip to content