Obitelj i milosrđe u Godini milosrđa
Kategorija:
Vijesti

web-nela1U petak 5. veljače u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci održana je tribina na temu: „Obitelj i milosrđe u Godini milosrđa“. O temi je govorila dr. sc. s. Nela Gašpar, a u glazbenom dijelu nastupila su djeca dječjeg župnog zbora župe sv. Mateja s Viškova – „Nebeske iskrice“.

U uvodnom dijelu izlaganja dr. Gašpar je objasnila smisao i značenje jubilarne godine kazavši kako je milosrđe mjesto trajne obnove, povratka u zagrljaj Oca koji oprašta, vraća radost života i osposobljuje za istinsko zajedništvo s braćom ljudima. „Živjeti vjeru znači prihvatiti Božje milosrđe i iz njega spoznavati sebe, sve ljude i sve stvoreno. Dotaknuti njegovim milosrđem bivamo nositelji ljubavi koja preobražava svijet.“

Govoreći o logu Jubilarne godine milosrđa pojasnila je kako slika Krista koji nosi Adama na ramenima predstavlja pralik cijelog ljudskog roda. Svaki je čovjek ‘izgubljena ovca’ iz evanđeoske prispodobe koju krist ‘zove imenom’, ‘uzima na svoja ramena’ i vraća u svoj ‘ovčinjak’, u Božji dom, u zagrljaj Očeve ljubavi. (usp. Lk 15, 11-32) U nastavku je pojasnila kako Krist noseći klonulog Adama vraća život, snagu onog života koji je Bog u svome naumu namijenio svakom čovjeku. „Novost darovanog života ipak se ne osjeća na Adamovu tijelu, nego u njegovom pogledu koji je ‘stopljen’ s Kristovim pogledom. Adam i Krist sada gledaju zajedno, dijele isti pogled, iste oči.“

U nastavku je kazala kako Adamovo tijelo koje ‘pada’ niz isusova ramena svjedoči istinu Božjeg utjelovljenja. Bog se zaodjenuo čovještvom, postao nam u svemu blizak, uzeo na sebe svaki naš teret, pa i teret prolazne tjelesnosti, da bi u nas udahnuo dah božanskog života, rekla je dr. Gašpar. Također, pojasnila je geslo Godine milosrđa osvrnuvši se, između ostaloga, na riječi sv. Ivana Pavla II. koji je kazao kako poruka o božanskom milosrđu na određeni je način oblikovala njegov pontifikat. Sveti Otac 1997. godine poručio je da gdje se ne poštuje čovjekov život i dostojanstvo, tu je potrebna milosrdna Božja ljubav u čijem svjetlu pokazuje nepojmljiva vrijednost svakog čovjeka. Potrebno nam je milosrđe da bi u sjaju istine bila dokončana svaka nepravda u svijetu, podsjetila je dr. gašpar na riječi sv. Ivana Pavla II.

web-nela-2O Božjem milosrđu govorio je i papa emeritus Benedikt XVI. koji u riječi ‘milosrđe’ nalazi sažetak i novu interpretaciju za naše vrijeme čitavog otajstva otkupljenja, rekla je predavačica. „Živio je dva diktatorska režima, te je u doticaju sa siromašnima, potrebitima i nasiljem, duboko osjetio moć tmina koje more svijet i u ovo naše vrijeme. No, također je iskusio prisutnost Božju koja se protivi svim tim silama svojom snagom koja je potpuno drugačija i božanska: snagom milosrđa, rekla je dr. Gašpar. Dodala je kako je upravo milosrđe postavilo granicu zla – u njemu se izražava osobita Božja narav – njegova svetost.

Zaključujući izlaganje istaknula je kako je milosrđe dokaz unutarnje snage ljubavi koja se ne da ‘pobijediti zlom’, nego se ‘dobrim svladava zlo’. „Ljubav – caritas – uvijek će biti potrebna i u najnepravednijem svijetu. Tko hoće ukloniti ljubav, uklanja čovjeka kao čovjeka. Na kraju je potaknula okupljene da uče od Isusa koji je sam milosrđe. Tko milosrđe u njemu vidi i u njemu susreće, tomu Bog postaje osobito ‘vidljiv’ kao otac ‘bogat milosrđem’, zaključila je dr. Gašpar.

 

Ovom tribinom počinje program 2. Obiteljskog tjedna Riječke nadbiskupije – Tjedan ZA obitelj u Jubilarnoj godini milosrđa, koji će se do nedjelje 14. veljače odvijati u organizaciji Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije.

 

 

Skip to content