Nova pastoralna godina bit će u znaku prenošenja vjere

web-pastoralnoU subotu 5. ožujka, pod predsjedanjem riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivan Devčića,  u Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci održana je redovna sjednica Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća.

O dosadašnjem tijeku tekuće Godine obitelji i milosrđa izvijestio je biskupski vikar i rektor katedrale sv. Vida preč. Matija Matičić. Kazao je kako je u župama Riječke nadbiskupije zaživjele Molitva za obitelj u Godini obitelji i milosrđa. Također, izrazio je zadovoljstvo uspješnošću projekta „24 sata za Gospodina“, kao i prethodnih klanjanja koja su bila u riječkoj prvostolnici. Gdje je prisutna euharistijska pobožnost, tamo Crkva raste. Iskustvo nam govori da kada ljudima ponudimo sadržaje – oni se na iste odazovu, poručio je biskupski vikar.

Na uspješnost projekta „24 sata za Gospodina“ i noćne/ulične evangelizacije koja se prvi puta u okviru projekta održala u Rijeci, osvrnuo se i nadbiskup Devčić rekavši da je cijela Europa misijsko područje i potrebno je tražiti načine kako Isusa približiti drugima.

Središnja tema sjednice bila je vezana uz prijedloge za temu i sadržaje sljedeće pastoralne godine. Na prijedlog riječkog nadbiskupa prihvaćen je prijedlog da iduća pastoralna godina bude Godina prenošenja vjere. U obrazloženju je navedeno kako su mnogi uključeni u prenošenje vjere, ali s obzirom na uloženi trud – pravog učinka nema. Nužna je umreženost obitelji, župa i škola, istaknuto je u raspravi. Također, mnoga djeca su krštena i krizmana, a zapravo su mlaki ili nisu uopće vjernici, upozoreno je. Nadbiskup je poručio kako je potreban moderniji pastoral. Živimo u digitaliziranom društvu u kojemu se ne možemo ponašati s pastoralom kao u prošlosti, poručio je, te najavio kako će se o ovoj temi govoriti na idućoj Svećeničkoj skupštini.

Na sjednici je najavljena Vjeronaučna olimpijada, državno natjecanje koje će se u travnju održati u Opatiji i na kojemu će učenici Riječke nadbiskupije imati netipično predstavljanje u znaku Godine milosrđa. Također, upozoreno je kako se ekumenizam u Rijeci shvaća prepasivno. Mlade se ne potiče na sudjelovanje u ekumenskim projektima, a oni su upravo ti koji su najosjetljiviji na dijalog, kazao je predsjednik Ekumenskog odbora Grada Rijeke prof. dr. Milan Špehar. U nastavku je pohvaljen nedavno proveden projekt Franjevačkih pučkih misija na Gornjoj Vežici, kao i inicijativa riječkog Caritasa o udruživanju obitelji s ciljem pomaganja potrebitima. Ravnatelj Caritasa mons. Nikola Uravić pojasnio je kako je riječ o projektu u kojemu se nekoliko obitelji udružile kako bi pomogle jednoj potrebitoj te da je riječ o djelima milosrđa na koje potiče i druge. Letak s podrobnijim informacijama kao i pristupnica za uključenje u akciju mogu se pronaći u župama Riječke nadbiskupije, kazao je mons. Uravić.

Sjednica je zaključena molitvom i zajedničkim ručkom nadbiskupa Devčića s članovima Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća.

Skip to content