Najavljen Riječki planinarski križni put i izložba „Buđenje života“
Kategorija:
Vijesti

web-akd1U srijedu 9. ožujka u Informativnom centru Grada Rijeke najavljen je XII. riječki planinarski križni put i izložba skulptura „Buđenje života“ kiparice Margarete Krstić. Na konferenciji su sudjelovale predsjednica Akademsko katoličkog društva „Jeronim“ doc. dr. sc.   Kristina Pilipović, dr. med i kiparica Margareta Kristić. Organizatori XII. riječkog planinarskog križnog puta su: Akademsko katoličko društvo „Jeronim“, Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije, Ured za mlade Riječke nadbiskupije i Ured za obitelj Riječke nadbiskupije. Organizator izložbe je Akademsko katoličko društvo „Jeronim“.

Ovogodišnji križni put u znaku je Jubilarne godine milosrđa i Godine obitelji te će uz zajednice mladih, postaje animirati obitelji Riječke nadbiskupije, kazala je Pilipović. Za razliku od prethodnih godina kada se hodočastilo subotu prije Cvjetnice, ove godine krenut će se na subotu prije pete korizmene nedjelje, 12. ožujka. Tradicionalno, riječki nadbiskup Ivan Devčić pred Čudotvornim raspelom u katedrali sv. Vida u 13:30 predmolit će kratku pobožnost prema sačuvanim obrascima iz 17. stoljeća i potom predvoditi križni put riječkom Kalvarijom, preko Pulca i Veloga vrha do crkve Majke Božje Karmelske na Donjoj Drenovi, gdje će se slaviti misu u 18 sati. Kratki odmor je na Pulcu kod kapele sv. Katarine, gdje hodočasnike dočekuju župljani župe sv. Luke s okrjepom i osvježenjem i pridružuju im se na križnom putu. Također, prije nastavka hoda na Veli vrh, prigodan duhovni nagovor imat će don Goran Antunović nakon kojega će  svećenici do Velog vrha biti na raspolaganju za ispovijed. Na Velom vrhu vjernike dočekuju župljani župe Majke Božje Karmelske koji se s hodočasnicima spuštaju do crkve gdje će biti slavljena misa koju će u zajedništvu sa svećenicima koji će sudjelovati na križnom putu, predvoditi nadbiskup Devčić. Liturgijsko pjevanje predvodit će mladi župe Svetog Križa sa Srdoča, najavljeno je na konferenciji.

web-margaretaAKD „Jeronim“ organizator je i izložbe skulptura „Buđenje života“, kiparice Margarete Krstić koja će u Velikom tjednu biti predstavljena u izlogu Gradske vijećnice.  U središtu izložbe umjetničke keramike bit će križni put napravljen u jednoj velikoj krunici, te pisanice, najavila je Krstić. Izložba će se moći pogledati od ponedjeljka 21. ožujka do utorka 29. ožujka.

 

Skip to content