Najavljen program Svjetskog dana bolesnika i proslave Gospe Lurdske
Kategorija:
Vijesti

web-presica-Dan-bolesnikaU četvrtak 4. veljače u kapucinskom samostanu Gospe Lurdske  u Rijeci na tiskovnoj konferenciji najavljen je program obilježavanja Svjetskog dana bolesnika. Program su predstavili predsjednica Organizacijskog odbora dr. Asja Valković – Mika, ravnatelj Caritasa Riječke nadbiskupije mons. Nikola Uravić i župnik kapucinske župe Gospe Lurdske, fra Eugen Pavlek.

Mons. Uravić predstavio je poruku Svetog Oca u povodu Svjetskog dana bolesnika kazavši kako papa Franjo želi biti blizak onima na rubu, a to su i kršćanske zajednice koje su na Bliskom istoku ugrožene i prijeti im nestajanje. S druge strane želi iskazati otvorenost prema dijalogu s muslimanima i židovima. Za uzor stavlja dvije svetice koje je kanonizirao u svibnju prošle godine, a koje su podrijetlom s područja Palestine: Marija Alfonsina Danil Ghattas i  Marija od Propetog Isusa Baouardy. Papa nas podsjeća na majke koje bdiju pored svoje bolesne djece, na djecu koja se brinu za svoje stare roditelje, na unuke koji posjećuju svoje djedove i bake, svi se oni povjeravaju u Gospine ruke, kazao je mons. Uravić. U nastavku je kazao da se moramo moliti za zdravlje, ali i životni mir koji proizlazi iz srca i koji je Božji dar.

Svjetski dan bolesnika utemeljio je sv. Ivan Pavao II., a kojega od 1992. godine Crkva slavi 11. veljače, na dan kada se 1858. bl. Djevica Marija ukazala djevojčici Bernardi u Lourdu, rekla je dr. Valković – Mika. Dodala je kako se Svjetski dan bolesnika u Rijeci obilježava 24. godinu u kontinuitetu , te pozvala sve na otvorenu tribinu u utorak 9. veljače u 18:30 u Veliku dvoranu Nadbiskupskog ordinarijata na kojoj će se, između ostaloga, predstaviti moderna dostignuća iz područja asistivne tehnologije – tehnologije koja pomaže osobama s invaliditetom.

Misa za bolesnike bit će 11. veljače u 12 sati u crkvi Gospe Lurdske na Žabici. Predvodit će ju riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. U organizaciji te mise sudjelovat će volonteri koji će pomagati bolesnima pri sudjelovanju na misnom slavlju. Dan kasnije, riječki nadbiskup predslavit će misu u Domu za starije i nemoćne na Kantridi, dok će u petak 15. veljače generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić predslaviti misno slavlje u Psihijatrijskoj bolnici Lopača, najavila je dr. Valković – Mika.

Župnik župe Gospe Lurdske najavio je kako će središnje misno slavlje na blagdan Gospe Lurdske 11. veljače biti u 19 sati i blagdansku misu predvodit će vlč. dr. sc. Mario Tomljanović. Podsjetio je kako se pod tom misom u Godini milosrđa u ovoj riječkoj crkvi može dobiti potpuni oprost od vremenitih kazni uz ispunjenje uobičajenih uvjeta. Trodnevnu duhovnu pripravu za blagdan Gospe Lurdske od 8. do 10. veljače predvodit će don Luka Lučić. Fra Eugen Pavlek na kraju je najavio kako će relikvije sv. Leopolda Bogdana Mandića, sveca koji je svojevremeno boravio i u kapucinskom samostanu u Rijeci, u travnju biti izložene u Zagrebu, odnosno do 13. do 18. travnja u župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi, a 14. travnja i u zagrebačkoj katedrali.

Događaji u povodu proslave Svjetskog dana bolesnika i svetkovine Gospe Lurdske odvijaju se u organizaciji: Riječke nadbiskupije, Kliničkog bolničkog centra Rijeka, Medicinskog fakulteta Rijeka, Doma zdravlja PGŽ, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ i Medicinske škole u Rijeci. Pokrovitelji događaja su Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Skip to content