Najavljen program proslave sv. Nikole

web-svnikolaU informativnom centru Grada Rijeke u četvrtak 24. studenog najavljen je bogat program proslave blagdana sv. Nikole. Program su predstavili povjerenik Apostolata mora vlč. Luka Lučić, članica Organizacijskog odbora Marica Njegova i kapetan Lučke kapetanije Rijeka i član Organizacijskog odbora Darko Glažar. Konferenciju za novinare moderirala je voditeljica Ureda za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije Helena Anušić.

U duhu Godine prenošenja vjere u čijem znaku je Riječka nadbiskupija, vlč. Lučić je kazao kako je sv. Nikola biskup tijekom svog života na autentičan način bio prenositelj i svjedok vjere u sredini koja nije bila naklonjena kršćanima. Iako je neslužbeni program proslave počeo 21. studenog aktivnostima Pomorske škole u Bakru, onaj službeni najavljen je za nedjelju 27. studenog kada će se 18 godinu u kontinuitetu pomorci, ribari i vjernici brodovima zaploviti iz Rijeke prema najstarijem svetištu sv. Nikole na ovom dijelu Jadrana, onom u Kraljevicu. Polazak je u 9 sati ispred Lučke kapetanije u Rijeci dok je svečana misa u Svetištu u Kraljevici u 11 sati.

Detaljniji program najavila je Marica Njegovan dodavši da će i ove godine ronioci u subotu 3. prosinca roniti do kipa sv. Nikole koji se nalazi na dnu mora ispred luke u Kraljevici. Središnji dio proslave je u ponedjeljak 5. prosinca. Procesija će ispred zgrade riječke Luke krenuti u 18:30 i najkraćom rutom do sada proći do crkve Gospe Lurdske. Svečano misno slavlje u 19 sati predvodit će vlč. Josip Blažotić. Detaljniji program proslave može se pročitati na službenoj mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije.

Kapetan Glažar je govoreći o tradiciji proslave blagdana zaštitnika ribara, pomoraca i djece istaknuo kako je inicijativa krenula 1991. godine od struke da bi se od 1992. procesija gradom organizirala u kontinuitetu. Na kraju je uputio poziv svim vjernicima da se pridruže procesiji koja će 25 godinu u kontinuitetu proći ulicama grada Rijeke, kao i hodočašću u Kraljevicu čime će početi službeni dio programa proslave blagdana sv. Nikole.

Skip to content