Najavljen program Nadbiskupijskog susreta mladih
Kategorija:
Vijesti

web-nsmU Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci u srijedu 20. travnja najavljen je bogat program Nadbiskupijskog susreta mladih koji će se pod geslom: „Budi heroj ulice“, održati u subotu 23. travnja u svetištu Majke Božje Trsatske. Program su predstavili predsjednik Organizacijskog odbora, povjerenik za sveučilišni pastoral vlč. Velimir Martinović te članovi Odbora Asja Pavlović i Mateo Jazbec. Organizator Nadbiskupijskog susreta mladih je Vijeće za mlade Riječke nadbiskupije.

Oko 550 sudionika okupit će se na susretu koji će početi u 10 sati programom kojega pripremaju mladih iz Splita okupljeni pod nazivom „Hrvatsko nadzemlje“, a završetak se predviđa oko 18:00 sati, rekao je vlč. Martinović. Dodao je kako će središnji i glavni dio susreta biti misa u 16 sati koju će predvoditi riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. Za vrijeme mise Marko Gregić, kandidat za svećenika primit će službu akolitata.

Ovogodišnji program kao i susret u potpunosti osmislio je odbor za Nadbiskupijski susret mladih. Budući da se ovogodišnji susret odvija u Jubilarnoj godini milosrđa ciljano je odabrano mjesto odvijanja susreta, s razlogom što su vrata milosrđa za potpuni oprost otvorena cijelu godinu u svetištu Majke Božje na Trsatu pa mladi imaju priliku dobiti potpuni oprost ukoliko izvrše uvjete za njega. Također i sama tema susreta povezana je sa milosrđem. Naime, odabrano geslo susreta glasi :“Budi heroj ulice“, trebalo bi mlade potaknuti da budu heroji u „svojim ulicama“ gdje žive, ali heroji po činjenju djela milosrđa i pomaganju drugima. Zato i logo u obliku velikog slova M predstavlja djela milosrđa i želi naglasiti herojstvo u milosrđu, poručio je vlč. Martinović.

U skladu s geslom i logom mladi su osmislili radionice i igre koje će potaknuti mlade da čine tjelesna i duhovna djela milosrđa. Predstavila ih je Asja Pavlović istaknuvši kako će mladima, između ostaloga, biti predstavljena virtualna karta grada Rijeka s mjestima na kojima mogu na konkretan način učiniti djela milosrđa poput Socijalne samoposluge koja ukazuje na djelo milosrđa ‘Gladnoga nahraniti!, riječkog Hospicija ukazujući na djelo ‘Bolesnika pohoditi!’ i sl. Radionice i igre, ali i cijeli susret koordinirat će i voditi 36 animatora i volontera. Sam susret razlikuje se od prijašnjih po tome što su se mladi kroz šest pripremnih susreta pripremali za njega, kao i po devetnici Božanskom milosrđu koja prethodi susretu. Ipak, najvažnije od svega jest ona mistagoška dimenzija koja slijedi poslije susreta – mladi će sa svojim voditeljima skupina trebati tijekom Jubilarne godine milosrđa učiniti jedno djelo milosrđa u svakoj župnoj zajednici Riječke nadbiskupije, istaknuto je na konferenciji.

Za vrijeme susreta predviđeno je i pokorničko bogoslužje kao i sakrament svete ispovijedi. Za glazbeni dio na svetoj misi pobrinut će se Nadbiskupijski zbor mladih, a nakon mise koncert duhovne glazbe predvode mladi sa Srdoča. U slučaju lošeg vremena Nadbiskupijski susret mladih održat će se u Dvorani mladosti na Trsatu.

Skip to content