Najavljen program Molitvene osmine za jedinstvo kršćana
Kategorija:
Vijesti
KJKJJ
KJKJJ

U Informativnom centru Grada Rijeke u četvrtak 14. siječnja najavljen je program Molitvene osmine za jedinstvo kršćana koji će se odvijati od 18. do 25. siječnja pod geslom: „Pozvani naviještati silna djela Gospodnja“ (1 Pt 2,9).

Temu je predstavio pastor Baptističke crkve u Rijeci Giorgio Grlj koji je na početku kazao kako su je ove godine predložili i materijale pripremili kršćani iz Latvije. Dodao je kako je riječ o zemlji u kojoj nijedna crkva nije većinska i koja doista živi ekumenizam. Tijekom komunizma kršćani su tamo doživjeli mnoga progonstva, ali i mučeništva što je vjernike zbližilo. Prepoznali su, kako unatoč razlikama, jesu braća u Bogu u Kristu. Zato kršćanske crkve u toj zemlji i danas zajednički mole i svjedoče vjeru u Krista i zato je ekumenizam u toj zemlji živ jer je kršćanska crkva tijekom teških povijesnih okolnosti morala razumjeti da je jedna, kazao je pastor Grlj.

O programu, koji će svečano biti otvoren u ponedjeljak 18. siječnja u 19 sati u svetištu Majke Božje Trsatske, govorio je predsjednik Ekumenskog odbora Grada Rijeke prof. dr. Milan Špehar. Na osobit način potaknuo je ljude na uključenje u javni Okrugli stol koji će biti održan u utorak 19. siječnja u Gradskoj vijećnici na Korzu s početkom u 19 sati, a na temu: „Ima li ekumenizam smisla?“ To je prilika za sve da iznesu svoje mišljenje o ekumenizmu, kao i da daju konstruktivne prijedloge.
93350edd-53f3-4aa2-a6e3-2d19266deb92Također, na inicijativu riječkoj nadbiskupa Ivana Devčića u program molitvene osmine uključit će se župe Riječke nadbiskupije pa će u petak 22. siječnja molitva biti u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Središnje molitveno slavlje je 25. siječnja u 19:30 u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske na Žabici i predvodit će ga nadbiskup Devčić, najavio je prof. dr. Špehar.

Iz godine u godinu sve više mladih uključuju se u program kojega je ove godine predstavio vjeroučitelj Miroslav Radić. Uz sad već tradicionalni malonogometni turnir, program pod nazivom RiStream, glazbene večeri, Radić je uputio pozivnicu na multimedijalnu molitvu koja će u srijedu 20. siječnja u 11:30 biti u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji gdje će se na osobit način moliti za mir u Siriji i Iraku. Detaljan program Molitvene osmine za jedinstvo kršćana može se pročitati na službenoj mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije.

Skip to content