Nadbiskup se susreo s budućim šibenskim odredom katoličkih skauta
Kategorija:
Vijesti

web-sibencani1U četvrtak 25. kolovoza u Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić susreo s budućim članovima šibenskog odreda katoličkih skauta koji su u Rijeku stigli u pratnji katedralnog šibenskog župnika don Krešimira Mateše i župnog animatora Josipa Palića.

Nadbiskup ih je na početku upoznao s poveznicama Riječke nadbiskupije i Šibenske biskupije istaknuvši na osobit način ljetni kamp katoličkih skauta na nenaseljenom otoku Zmajanu u šibenskom arhipelagu. Govoreći o povijesti Riječke nadbiskupije kao i vrijednosti skautizma kao korisne edukacije za mlade, izrazio je nadu da će u bliskoj budućnosti ovaj pokret biti raširen kao u susjednoj Sloveniji i drugim europskim zemljama. Biti skaut zahtjeva disciplinu i napor i čovjek se od djetinjstva mora učiti da sve vrijedno u životu neće dobiti ‘na pladnju’. Također, kada upoznate ljepote skautizma budite poput sv. Bartola koji će i druge upućivati na Krista ali i skautski pokret jer mi, svećenici, ne možemo o Isusu govoriti tamo gdje možete vi, na mjestima gdje se okupljaju mladi.

U nastavku je istaknuo da za razliku od izviđača, katolički skauti imaju posebnu karizmu i poslanje. Budite toga svjesni, a vaš voditelj, vjeroučitelj Marin Miletić i ostale vođe će vam znati približiti taj značaj, zaključio je nadbiskup. Na kraju je zahvalio starješini Zdruga katoličkih skauta Hrvatske vjeroučitelju Miletiću na vjerodostojnosti i projektima katoličkih skauta koji su u Riječkoj nadbiskupiji prisutni gotovo šesnaest godina.

O motivima dolaska u Rijeku i osnutku novog odreda u Šibeniku u župi sv. Jakova, don Mateša je kazao kako su u katoličkim skautima prepoznali vrijedan način okupljanja mladih koji ih priprema za odgovornost u Crkvi i u društvu. Želimo mladima koji završe proces primanja prvih sakramenata, prvu pričest i krizmu, ponuditi nešto da se ne odalje od Crkve, nego da se u njoj pronađu. Također, već sada u Šibeniku postoji grupa koja se, uz odobrenje biskupa priprema za osnivanje prvog odreda, ali i moja želja je da se odred osnuje i u mojoj župi i da tim putem krenemo od jeseni.

web-sibencani2Budući skauti borave u Pastoralnom centru „Alojzije Stepinac“ u Driveniku, sjedištu Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije od srijede 24. kolovoza do petka 26. kolovoza i u tom vremenu s njima su i članovi Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije koji će im kroz različita predavanja, radionice kao i boravak u prirodi približiti skautizam. Također, mladi su boravak u Driveniku započeli misnim slavljem kojega je u crkvi sv. Dujma predvodio don Mateša. Na kraju susreta budući skauti obišli su prostore Radio Skauta te se upoznali s radom skautske internetske televizije.

 

Skip to content