Nadbiskup Devčić upalio prvu svijeću na adventskom vijencu

web-svijeca1Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, zajedno s djecom Centra za odgoj i obrazovanje, upalio je u nedjelju 27. studenog prvu svijeću na adventskom vijencu na Koblerovom trgu u Rijeci.

Ovime je počeo program proslave Adventa i Božića i na nivou Grada Rijeke te su događaju nazočili gradonačelnik Rijeke mr. Vojko Obersnel i direktor Turističke zajednice Petar Škarpa.

Uz nadbiskupa Devčića, ispred Riječke nadbiskupije bili su rektor katedrale sv. Vida mons. Matija Matičić, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije – Assunta mons. Sanjin Francetić, tajnik riječkog nadbiskupa vlč. Josip Tomić te bogoslovi riječkog Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“.  U glazbenom dijelu nastupili su združeni zborovi crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije – Assunta (župni zbor i djeca) i Schola Cantorum Rijeka pod vodstvom Ingrid Haller, prof. te Mia Negovetić.

Riječki nadbiskup pojasnio je značenje Došašća te izrazio zahvalnost gradonačelniku i Gradskoj upravi na organizaciji proslave na gradskom nivou. Advent se u Crkvi počeo slaviti u 5. stoljeću i početak Došašća bio je na blagdan sv. Martina – 11. studenog, da bi se tek od 6. stoljeća Advent počeo obilježavati na današnji način, rekao je nadbiskup. Dodao je kako je riječ o vremenu koje je podijeljeno u dva razdoblja: do 16. prosinca kada se Crkva pripravlja za slavni Isusov dolaska, te od 16. prosinca i pripreme za Isusovo rođenje. Advent je pun nade, vrijeme u kojemu se čovjek suočava sa svojom stvarnošću.

web-svijeca3To je vrijeme kada se Crkva u svojoj punini priprema doživjeti radost Božića, ali i poziva vjernike na tu pripravu u molitvi.  Advetski vijenac simbolizira svjetlost koju nam Isus donosi jer on je ‘svjetlost svijeta’. Krist prosvjetljuje naše živote i otvara perspektive koje su iznad ovozemaljskih. Nadbiskup je na kraju svima zaželio blagoslovljeno vrijeme Došašća.

Skip to content