Nadbiskup Devčić pohodio župu u Velom Brgudu
Kategorija:
Vijesti

web-veli-brgud1Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, u okviru redovnih vizitacija župama Riječke nadbiskupije, pohodio je 8. prosinca 2015. na blagdan Bezrgješnog Začeća Blažene Djevice Marije istoimenu župu u Velom Brgudu.

Najprije je posjetio Osnovnu Školu u Brešcima i susreo se s ravnateljicom Dijanom Pažin, djelatnicima škole te djecom koja su predvođena vjeroučiteljem Goranom Bijelićem, nadbiskupu otpjevala prigodno i pjesmu dobrodošlice. Riječki nadbiskup mališane je potaknuo na marljivo učenje, a nakon druženja u Osnovnoj školi, posjetio je Dječji vrtić koji je smješten u istoj zgradi.

Pohod Velom Brgudu nastavljen je u župnoj crkvi misnim slavljem kojega je nadbiskup predvodio u suslavlju s župnikom vlč. Marinkom Kajićem. U prigodnoj propovijedi vjernike je upoznao s dogmama ili vjerskim istinama o Mariji kazavši kako je prva proglašena na Efeškom koncilu 431. na kojemu je definirano da je Marija Bogorodica. Druga velika istina donesena je na Lateranskom koncilu 649. godine gdje je definirano da je Marija začela po Duhu Svetom i da je vazda Djevica. Treću je proglasio papa Pio IX. 1854. o Marijinom bezgrešnom začeću, dok je posljednju dogmu proglasio 1950. papa Pio XII. koji je definirao daje Marija tijelom i dušom uznesena na nebo.

web-veli-brgud2Sve ove istine nas potiču na nasljedovanje Marije, kazao je nadbiskup. U nastavku je potaknuo vjernike na čitanje Svetog pisma te na nasljedovanje Boga po uzoru na Marijino: „Da!“ i „Neka mi bude po riječi tvojoj.“ Ona prihvaća Božju volju i po tome nam može biti uzor, kazao je propovijed. Zaključujući homiliju potaknuo je vjernike na prenošenje vjere na mlađe generacije te na jače svjedočenje vjere u obiteljima.

Nakon mise održan je susret s članovima Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća. Vlč. Kajić je istaknuo angažiranost vjernika koji nisu nužno stanovnici Velih Muna. Nadbiskup je zahvalio župljanima na brizi o crkvi, crkvenim objektima i potrebama župnika naglasivši važnost župnih tijela u funkcioniranju župe, osobito kada je riječ o posjetu bolesnima, starima i nemoćnima. Na kraju je sve pozvao na aktivnije sudjelovanje u Godini obitelji koja je produžena na razini Riječke nadbiskupije, kao i Godini milosrđa koja je na razini opće Crkve.

Skip to content