Nadbiskup Devčić pohodio župu sv. Luke ev. u Rukavcu
Kategorija:
Vijesti

web-rukavac1U okviru redovnih vizitacija župama Riječke nadbiskupije riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić pohodio je u nedjelju 24. siječnja župu sv. Luke evanđelista u Rukavcu.

Dočekali su ga  i pozdravili župnik vlč. Đuro Puškarić, župnik Voloskog vlč. Petar Belanić i župnik u mirovini vlč. Leopold Barić.

Nadbiskup je u župnoj crkvi predvodio misno slavlje na kojemu se u propovijedi osvrnuo na nedjeljna svetopisamska čitanja kazavši kako je Isus naš Otkupitelj, a to je i sam naglasio prilikom pohoda sinagogi. On nas oslobađa od zarobljenosti i upravo u tom smislu je Sveti Otac proglasio Godinu milosrđa što je i objavio u prvoj rečenici enciklike: „Lice Božanskog milosrđa je Isus Krist.“ On je taj koji ostavlja 99 ovaca u pustinji i ide u potragu za izgubljenom, kazao je nadbiskup.

Govoreći o zaštitniku župe, istaknuo je kako je sv. Luka evanđelist bio evanđelista Božjeg milosrđa. „Sveti Luka nam pripovijeda u mnogim prispodobama o Božjem milosrđu, npr. o rasipnom sinu, izgubljenoj ovci, izgubljenoj drahmi i sl. Kao pomoćnik apostola sv. Pavla, a kasnije i sv. Petra prošao je cijeli tadašnji poznati svijet kako bi navijestio Krista i njegovo evanđelje. On je bio liječnik i upravo zato donosi mnoge detalje o bolestima, njihovom izliječenju, djelovanju Isusovu pri kojemu On oslobađa ljude od tjelesne i duhovne zarobljenosti.“

web-rukavac2Zaključujući propovijed poručio je kako smo svi pozvani na to, odnosno Crkva poznaje i uči o duhovnim i tjelesnim djelima milosrđa. Mi smo po primjeru Kristovu dužni ići ususret čovjeku, u smjeru oslobađanja čovjeka. Vjernike je na kraju pozvao da u Godini milosrđa i obitelji svjedoče djelima pripadnost Isusu i sudjeluju u aktivnostima Riječke nadbiskupije, poput korizmenih hodočašća i slično.

Skip to content