Nadbiskup Devčić pohodio župu sv. Antuna Padovanskog na Kantridi
Kategorija:
Vijesti

kandrida-2U okviru redovnih vizitacija župama Riječke nadbiskupije, mons. dr. Ivan Devčić pohodio je 6. i 7. veljače župu sv. Antuna padovanskog na Kantridi. Dočekali su ga i pozdravili župnik don Ivan Kordić i kapelan don Šime Zubović.
Nadbiskup se najprije susreo s prvopričesnicima, krizmanicima i njihovim roditeljima koje je upoznao sa životom i djelom zaštitnika njihove župe. Spomenuo se i sv. Leopolda Bogdana Mandića koji je, poput sv. Antuna Padovanskog, pokopan u Padovi, kao i brojnih svetaca kao uzora za život i naših zagovornika na Nebu. Dodao je da su kršćani u povijesti umirali za vrijeme progona Rimljana, a poslije i Turaka, a danas stradavaju na području Sirije i Bliskog istoka. Nestaju čitave zajednice iz prvih kršćanskih vremena, upozorio je nadbiskup dodavši kako su kršćani najprogonjenija vjera na svijetu. Dodao je da Hrvati imaju puno svetaca mučenika, poput sv. Nikole Tavelića, sv. Marka Križevčanina, bl. Alojzija Stepinca itd., ali imamo i svece i blaženike koji nisu pretrpjeli mučeništvo, ali su se zbog svog života i zalaganja za Isusa pribrojili svecima. Oni su nam uzori da budemo dobri ljudi, kršćani, prijatelji, dobri roditelji, kazao je nadbiskup.
“Roditelji, vi ste uzori djeci i trebate se pitati hoće li dijete iz vašeg ponašanja upiti zdrav vjernički i ljudski odnos prema Bogu i bližnjemu. Crkva nikada nije više ulagala u odgoj djece i mladih kao danas, a nikada nije bio slabiji plod tog truda. Zašto? Zato jer nema podrške obitelji. Zarobljenici smo mobitela, TV-a, ne gledamo se u obiteljima u lice, ne komuniciramo, ne pretresamo probleme i poteškoće. Nadalje, važna je i nedjelja, dan Gospodnji kada se obitelj okupi da slavi Boga u crkvi i zajednički objeduje. Nastojmo obnavljati svoje obitelji u tom duhu i živjeti svoj kršćanski poziv.”
kantrida-1Nadbiskup je nakon susreta slavio misu nakon koje se susreo s članovima Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća. Tom prigodom istaknuo je važnost suradnje župljana sa župnikom kazavši kako je vjernicima župa drugi dom i sve što se radi – ostaje u župi. Također, treba voditi brigu i o sveopćoj Crkvi, potrebama poput onih u Siriji. Sveti Otac apelira za pomoć misijskim krajevima za gradnju škola, bolnica, pomoć kroz “Djelo sv. Djetinjstva” i “Petrov novčić”, kazao je nadbiskup. Dodao je kako papa naglasak stavlja na Latinsku Ameriku, Afriku i Aziju, te da je Europa zamrla i odbacuje kršćanstvo čime samu sebe iznutra uništava. Potrebno je ozbiljno obraćenje i zato je proglašena Godina milosrđa, pojasnio je nadbiskup. “Uništavaju se obitelji, utjecaj medija je štetan, opao je broj vjenčanja, nestalo je milosrđa u obiteljima. Papa nas potiče na čitanje Svetog pisma, osobito Lukina evanđelja koje je Evanđelje milosrđa. Trebamo svjedočiti vjeru tamo gdje živimo i radimo. Činjenje djela milosrđa je važno.”
Posljednjeg dana pohoda župi na Kantridi nadbiskup je slavio misu na kojoj je liturgijsko pjevanje animirao župni zbor s orguljašicom s. Krunom Samardžić. U propovijedi se, na temelju pročitanih svetopisamskih tekstova, osvrnuo na strah Božji o kojemu govori prorok Izaija, koji nije strah kao bojazan, nego poštivanje Boga iz ljubavi prema njemu. U nastavku je vjernicima približio značenje Crkve kroz tekst o Petrovoj lađi kao simbolu Crkve koja na pučini lovi ribe koje su simbol drugih naroda, a koji su također pozvani u Crkvu. Temeljni poziv Crkve je propovijedanje evanđelja, kazao je nadbiskup dodavši da su na taj način kršćani pozvani biti misionarima. Misionarstvo se uvijek događa pod vodstvom hijerarhije – počevši od Pape – pa je i Sveti Otac proglašavajući ovu godinu Godinom milosrđa, zaželio da svojim primjerom života budemo misionari milosrđa u sadašnjem svijetu, zaključio je nadbiskup.

Skip to content