Na Isusovom uskrsnuću temelji se naša vjera i naša nada

web-premmijer1Isusovo uskrsnuće je najčudesniji dokaz Božje moći nad smrću i njegove nepovratne odluke da spasi sve što je stvorio, kazao je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodeći u nedjelju 27. ožujka svečano euharistijsko slavlje u katedrali sv. Vida u povodu proslave najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

S obzirom da je vjera u nastavak života poslije fizičke smrti postojala i izvan biblijske objave, o čemu svjedoče i pojedini kultovi, Isusovo uskrsnuće nije se dogodilo samo ‘po Pismima’, nego i u skladu s najdubljom težnjom ljudske naravi za životom bez kraja. Pritom Bog Isusovim uskrsnućem iz groba ne ispunjava samo tu čovjekovu želju za vječnim životom, nego nas oslobađa i mnogih pogrešnih shvaćanja o tome što se događa u smrti i na kakav će život čovjek iz nje ustati, rekao je nadbiskup.

„Koliko je Isusovo uskrsnuće u tom smislu važno, svjedoče riječi sv. Pavla koji pita Korinćane: ‘Ako se propovijeda da je Krist od mrtvih uskrsnuo, kako neki među vama govore da nema uskrsnuća mrtvih. Ako nema uskrsnuća mrtvih, ni Krist nije uskrsnuo. Ako pak Krist nije uskrsnuo, uzalud je doista propovijedanje naše, uzalud i vjera vaša’ (1 Kor15, 12-14) To znači da se na Isusovom uskrsnuću temelji naša vjera i naša nada.“

Nadbiskup je u nastavku rekao da Isus nije uskrsnuo, beskorisna bi nam bila vjera, ali i nada da se možemo osloboditi grijeha i spasiti od vječne smrti. Našu vjeru u tu mogućnost otežava iskustvo koje imamo sa smrću, tj. da je ona nepobjediva. Zbog toga je vijest o njegovu uskrsnuću dočekana sa sumnjom, poručio je propovjednik. Također, drugi razlog zbog kojega je teško vjerovati u Isusovo uskrsnuće je činjenica da Kristovo uskrsnuće ne znači njegov povratak u život kakav je imao prije smrti, već je ono jedinstven događaj. Nakon uskrsnuća Isus je u novom, preobraženom stanju, a da pritom nije izgubio svoj identitet i kontinuitet u odnosu na onaj prije uskrsnuća. Slično će biti i s nama. Kao Isus, i mi ćemo se s uskrsnućem od mrtvih potpuno preobraziti, ali time nećemo izgubiti svoj kontinuitet s onim što smo bili prije uskrsnuća u zemaljskom životu, pojasnio je nadbiskup.

Zaključujući propovijed istaknuo je da kao što pobjeda nad smrću i uskrsnuće od mrtvih nadilazi naše sile, tako je nam i za vjeru i nadu u uskrsni život nakon smrti potrebna Božja pomoć. To ne znači da smijemo sjediti skrštenih ruku, ništa ne čineći kako bismo zakoračili na put vjere. Naprotiv, Bog dolazi u susret onima koji su sa svoje strane sve učinili što su mogli kako bi mu se približili, zaključio je nadbiskup.

web-premijer2Predsjednik Vlade RH  na misi u riječkoj prvostolnici

Na kraju mise, rektor katedrale preč. Matija Matičić uputio je čestitku nadbiskupu, kanonicima, svećenicima te okupljenim vjernicima. Nadbiskup Devčić također je čestitao Uskrs te na osobit način zahvalio predsjedniku Vlade RH Tihomiru Oreškoviću koji je odabrao riječku prvostolnicu za mjesto gdje će proslaviti najveći kršćanski blagdan. Izrazio je želju da pod njegovim vodstvom hrvatski narod i država dožive Uskrs kao uskrsnuće u novi, bolji život u Hrvatskoj.

Nakon misnog slavlja predsjednik Vlade čestitao je Uskrs svim građanima Republike Hrvatske. „Prvi puta sam s obitelji u katedrali sv. Vida i drago mi je da je to osobito danas na ovaj prekrasan dan, na Uskrs. Za nas kao obitelj, Uskrs je dan mira.“ Premijer je dodao kako mu je bila osobita čast što je hodočastio riječku prvostolnicu na Uskrs i zbog činjenice da je Europa odabrala Rijeku za prijestolnicu kulture.

Skip to content