Monografija sakralne baštine Riječke nadbiskupije
Kategorija:
Vijesti

web-pgzRiječki nadbiskup Ivan Devčić sudjelovao je u srijedu 19. listopada na sastanku gradonačelnika i načelnika Primorsko-goranske županije u Mošćeničkoj Dragi.

Povod susretu bilo je skoro izdavanje vrlo opsežne i detaljne Monografije sakralne baštine Riječke nadbiskupije. Nadbiskup je uz zahvalu na dosadašnju suradnju u očuvanju kulturno-umjetničke baštine, čelnicima lokalnih uprava predstavio ovo kapitalno izdanje značajno ne samo za mjesnu Crkvu nego cijeli primorsko-goranski kraj. Ova monografija bit će vrijedno izdanje koje će služiti promociji kulturne baštine u sadašnjosti i biti dragocjen dokument budućim pokoljenjima, rekao je nadbiskup.

Zbog obilnog sadržaja i vrijednih podataka, Riječka nadbiskupija odlučila je da to izdanje bude reprezentativno uređeno i da ne samo po sadržaju nego i izgledom bude suvremeni doprinos kulturnoj baštini ovog kraja. Autor Goran Moravček tijekom nekoliko godina rada na terenu, obišao je sve župe, njih 90, fotografirao sve crkve i kapelice i još poneku zanimljivost u njima kao umjetnički vrijedne oltare, slike, kipove te župne kronike i dokumente. Obišavši više od 560 crkava i kapela te proučavanjem arhivskih vrela, autor je pripremio rukopis na više od 550 kartica teksta popraćenih brojnim bilješkama i kvalitetnim fotografijama. Autor se nije ograničio samo na zapisivanje aktualnog stanja nego je zapisao i povijest svake župe, kao i sakralnih objekata i istaknutih svećenika.

Tehničke detalje o Monografiji iznio je jedan od urednika, Danijel Delonga. Monografija će biti enciklopedijskog formata, ukupno će imati oko 1000 stranica uvezenih u 2 knjige od po 500 stranica. Monografija će se, kao impresivno sadržajno i grafičko izdanje, moći koristiti za potrebe protokola, kao promotivni materijal, poklon, nagrada i slično. Izdavač je Riječka nadbiskupija, a suizdavači PGŽ, Grad Rijeka i Naklada Kvarner d. o. o. Urednici su Franjo Butorac, Goran Moravček i Danijel Delonga.

 

 

Skip to content