Mladi se ne boje živjeti po kršćanskim načelima, a hoće li uspjeti – ovisi o svima nama

web-procesija1Biskup Petanjak predvodio svečano euharistijsko slavlje u povodu proslave sv. Vida

Riječka nadbiskupija i grad Rijeka svečano su u srijedu 15. lipnja proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Vida. Procesija s više od tisuću vjernika krenula je od katedrale sv. Vida, preko riječkog Korza do Trga riječke rezolucije gdje je svečano euharistijsko slavlje predvodio krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak u zajedništvu s riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem i drugim biskupima. Na misi su sudjelovale brojne molitvene udruge i zajednice ne samo iz Riječke nadbiskupije, nego i šire, kao i jedna skupina vjernika iz Engleske, dok je liturgijsko pjevanje animirao združeni zbor Riječke nadbiskupije.

Okupljene je na početku pozdravio nadbiskupa Devčić čestitajući gradonačelniku grada Rijeke Vojki Obersnelu i njegovim suradnicima, te svim Riječanima blagdan nebeskog zaštitnika grada. Također, izrazio je zadovoljstvo što je Rijeka izabrana za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Veliko je to priznanje, ali i obveza za Grad i sve građane, kazao je nadbiskupa. Pozdravnu riječ uputio je: predstojniku Ureda za liturgiju Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata i glavnom savjetniku za svećenike i sjemeništa u Vatikanu, opatu Christopheru Zielinskom, okupljenim biskupima, svećenicima, Policijskoj kapelaniji sv. Vida Vojnog ordinarijata u RH, ali i prenio čestitke koje su u povodu proslave blagdana sv. Vida uputili predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Vlade RH Tihomir Orešković. Na kraju je poručio da su nam sveci nadahnuće u življenju vjere. Osim toga, sveci mučenici nas zadivljuju svojom spremnošću i odlučnošću da radije umru nego zaniječe Krista, rekao je nadbiskup.

web-procesija2Sveti Vid izdanak je povijesnog vremena koje za sva vremena ostaje trajno nadahnuće i primjer kako se živi kršćanski, rekao je u propovijedi krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak. Podsjetio je da je ovaj mladi svetac sa samo 14-15 godina svoje svjedočenje za Krista zapečatio vlastitom krvlju. “Naše razmišljanje i naš govor danas, ako ne želi biti općenit i načelan mora voditi računa o tim povijesnim datostima: kontekstu vremena, životnoj dobi, uvjerenju i opredjeljenju za određene vrijednosti. Čini se da se nalazimo pred ozbiljnim problemom i pitanjima: može li dijete znati što želi; može li imati svoje tako čvrste stavove i uvjerenja za koje je spremno umrijeti; je li riječ o manipulaciji s maloljetnom osobom? No, pitanja mogu biti i drugačija. Ako netko misli da dijete ne treba ozbiljno shvaćati i da je ono izmanipulirano, zašto je onda to dijete ubijeno? Kakva je to država i kakvo je to moćno carstvo kada se državni aparat i sam car ili vladar boje djeteta?” Tome je dodao i činjenicu da su se svi totalitari režimi bojali djece i ubijali ih kao odrasle. To znači da djeca itekako mogu imati svoja uvjerenja i svoje stavove; poručio je biskup Petanjak.

U nastavku je kazao kako u ranoj mladosti stječemo podatke koji nam ostaju u sjećanju za cijeli život. Učimo se odgovornošću i postavljamo temelje na kojima ćemo graditi budućnost. Zato je djetinjstvo i mladenačka dob ona za koju se svi otimaju da na nju izvrše svoj utjecaj. U tom kontekstu treba promatrati i sv. Vida kojemu su vjeru prenijeli njegovi odgojitelji Modesto i Krescencija. To je jedan od pokazatelja da dijete najviše uči od onog s kim živi, a ne od onog tko mu je po krvnoj vezi najbliži, pojasnio je propovijednik.

“Zato je jedno do veoma bitnih pitanja: tko nam odgaja djecu? Je li najbitnije da nas djeca puste na miru kad se vratimo s posla i kad smo opterećeni različitim problemima, pa je dobro da se dijete nečim zabavlja, a da ne vodimo računa s kime i kako i kamo provodi vrijeme. Ako stekne krive navike i ako mu se nešto dogodi, tko će kasnije ispravljati krivo oblikovanu savijest i narav?” Primjer sv. Vida pokazuje da se i u ranoj životnoj dobi može izgraditi takav karakter kojega ni jedna vrsta mučeništva ne može više pokolebati. Vrijeme progonstva, kušnji i izazova još više učvršćuje stajalište da se nalaziš na pravoj strani. U teškim vremenima brže se odrasta, rekao je biskupa i kao primjer naveo hrvatske branitelje koji su kao djeca otišli na branik Domovine, a vratili se kao odrasli ljudi.

web-skauti1Kao pozitivan primjer o mladima koji svjedoče Krista naveo je katoličke skaute koji svake godine na blagdan sv. Vida daju svoja obećanja Bogu, Crkvi i Domovini pred riječkim nadbiskupom. “Oni se ne srame pred drugima dati svjedočanstvo i obećanje da će živjeti po svojim pravilima i kršćanskim načelima. Oni se ne boje i imaju hrabrosti izabrati jedan način života i trude se živjeti ga. Hoće li u tome uspjeti, ovisi o svima, o društvu. Ovisi o tome hoćemo li ih prepustiti da se sami koprcaju ili biti uz njih.” Zaključujući propovijed iznio je svjedočanstvo djelovanja u Rijeci. Kazao je kako mnogi mladi dolaze iz problematičnih obitelji, ali su se izdigli i odabrali život po Isusu kojim postaju primjer. Ako Rijeka ima budućnost, onda su to ti mladi! Na kraju je svima, a osobito mladima poručio da se ne boje i da budu hrabri. Znajte za kime ste krenuli i da sve dobro što ste učinili, Bog će stostruko nagraditi. Bog nikome nije ostao dužan i u svojoj dobroti i ljubavi pobrinut će se da dobijete ono što vam treba kada vam je najpotrebnije. Neka vam sv. Vid bude uzor da ustrajete na tom putu, zaključio je biskup Petanjak.

Nakon popričesne molitve 240 katoličkih skauta Riječke nadbiskupije, petero predstavnika Đakovačko-osječke nadbiskupije sa svojim duhovnikom vlč. Ivicom Martićem, desetero skauta iz Šibenske biskupije, dvadeset skauta iz Varaždinske biskupije i desetero iz Zagrebačke nadbiskupije, ispred nadbiskupa Devčića i starješine i vjeroučitelja Marina Miletića, obnovili su obećanja i položili prisegu. Ove godine prvi puta sudjelovale su i vrtićke skupine katoličkih skauta.

Skip to content