Mlada misa Gorana Žana Lebovića Casalonge
Kategorija:
Vijesti

web-goran1U svetištu Majke Božje Trsatske svoju mladu misu proslavio je u subotu 16. srpnja na blagdan Gospe Karmelske vlč. Goran Žan Lebović Casalonga. Mnoštvo okupljenih vjernika svjedočilo je ovom radosnom događaju koji svjedoči o konačnom odazivanju vlč. Casalonge Božjem pozivu. Povezanost ovog događaja mlade mise s blagdanom Gospe Karmelske dodatno je produbila vjernički smisao prisustva, kako za mladomisnika tako i za okupljen Božji narod. Mladomisnik vlč. Casalonga predvodio je misno slavlje a propovijedao je vlč. Vjekoslav Đapić, župnik Dramlja i Triblja. U propovijedi vlč. Đapić je istaknuo: „Okupili smo se danas na ovaj radostan događaj mlade mise koji zapravo znači odazivanje Božjem pozivu. Kad promatrfamo naš život, možemo izvući jednu mudrost a to je da sve životne probleme moramo rješavati zajedno s Bogom. Najvažnije je prepustiti Gospodinu svoje putove, jer On okreće na dobro svim onima koji su se odazvali Njegovom pozivu.“ Nadalje, povezao je slavlje mlade malde mise vlč. Casalonge s blagdanom Gospe Karmelske riječima: „Sveti Ivan od Križa rekao je da se na usponu na brdo Karmel moraju otpustiti mnoge stvari. No ne možemo se uspinjati bez svećenika. Papa Benedikt XVI. napominje kako je malo onih koji mogu dozvati samog Boga među nas i podijeliti odrješenje od grijeha, kao što je to dano svećenicima. Bog je zametnuo u srcima ljudi obećanje da Spasitelj doći po cijelom biću jedne nazaretske djevojke. Marija nam pomaže križeve koje je sama nosila, nositi sa svetom poniznosti. Sve kušnje u našem životu možemo iskoristiti da još više ljubimo Boga kao što to čini Gospa.“ Osvrnuvši se na mladomisničko geslo vlč. Casalonge „I dat ću vam pastire po srcu svome, i pasti će vas znanjem i naukom.“ (Jer 15, 3), vlč. Đapić kaže: „Da bi mogli biti pastiri po srcu Božjem, prenosit nauk Božji, potrebno je pouzdanje u Boga i Mariju u našim srcima.“

web-goran2„Neka dragog brata Gospodin po Mariji, Gospi Karmelskoj, i zagovoru svetog Ilije blagoslovi da može biti posuda koja osluškuje, da čuje Boga i moli s Majkom svećenika jer je poslanje duboko i tiče se života vječnoga. Veliki je dar svećeništva našega brata svima koji su u kušnji.“, zaključio je svoju propovijed vlč. Đapić. Nakon misnog slavlja, mladomisnik vlč. Casalonga se u emotivnom obraćanju svima okupljenima zahvalio na dolasku i podršci, a posebno članovima svoje obitelji, majci, baki i pokojnome djedu koji su ga svojim odgojem i ljubavi vodili k ovom jedinstvenom odgovoru na Božji poziv. Uslijedila je podijela pojedinačnog mladomisničkog blagoslova i potpuni oprost uz standardne uvjete: ispovijed, pričest i molitve na nakanu Svetog Oca. Ovom prilikom vjernicima su bila podijeljena dva potpuna oprosta: jedan koji se mogao primijeniti za sebe a drugi za pokojne. Po završetku slavlja, vjernici su se okupili u prostoru aule Ivana Pavla II. na prigodnom domjenu.

Vlč. Goran Žan Lebović Casalonga rođen je 24. rujna 1990. u Rijeci. Diplomirao je na Teologiji u Rijeci 2015. godine. Za đakona je zaređen 15. ožujka 2015. a za svećenika 4. lipnja 2016. godine. Službu đakona obnašao je u župi sv. Terezije od Djeteta Isusa na Donjoj Vežici do stupanja na službu župnog vikara vlč. Michelleu Cittadinu u župi sv. Ane na Gornjoj Vežici i sv. Antuna Opata u Dragi. (E.M.)

Skip to content