Misa za pokojne biskupe, svećenike, redovnike i redovnice Riječke nadbiskupije
Kategorija:
Vijesti

U ponedjeljak, 7.studenoga u katedrali sv. Vida u Rijeci riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je misu za sve pokojne biskupe, svećenike, redovnike i redovnice Riječke nadbiskupije.

U svojoj propovijedi rekao je kako smo se večeras okupili na molitvu za svećenike, za naše svećenike koje znamo po imenu i prezimenu. Želimo zahvaliti Gospodinu za molitvu koju smo od njih primili, za oprost njihovih grijeha, rekao je propovjednik. Govoreći o poslanici Titu u kojoj sv. Pavao piše o svećenicima, poručio je nam ona govori kakve muževe treba postaviti – muževne i kreposne, da svoju službu vrše odgovorno. „Pavao spominje sintagmu ‘sluga Božji’ kojom govori o sluzi koji prenosi Riječ koju je primio. Mi kao svećenici pozvani smo biti sluge Božji, ne stavljati se u ime Božje, već biti sluge svega toga.“

U nastavku je dodao kako se u evanđelju Isus obraća apostolima, onima koji su mu bili najbliži suradnici, onima kojima će povjeriti Crkvu. Kriost poziva na odgovornost u ponašanju kako ne bi bili otpad od vjere i od Crkve. Također, predviđa kakvi će službenici biti te da nema pred očima savršenu Crkvu. Govori da ako nas netko bezbroj puta uvrijedi, dužni smo mu dužni oprostiti. Isus opominje i govori svećenicima da budu odgovorni i milosrdni prema svakome i da trebaju znati oprostiti.

Biti sluga Božji, njegovu Riječ naviještati i opraštati drugima su zahtjevi pred kojima osjetimo da smo slabi. Kako apostoli reagiraju na te zahtjeve? Vape Gospodinu: „Gospodine, umnoži nam vjeru!“ Oni priznaju svoju slabost i govore Gospodinu da ga trebaju, da im umnoži vjeru jer ne mogu sami. Tako i mi. Slabi smo i sami ne možemo, trebamo Gospodina. Ne možemo biti sami, ne možemo biti svećenici bez Gospodina i zato mu uvijek trebamo vapiti „Gospodine, umnoži nam vjeru!“, poručio je nadbiskup. Po završetku misnog slavlja nadbiskup je u zajedništvu sa svećenicima predvodio molitvu kod zajedničke grobnice biskupa koja se nalazi u riječkoj prvostolnici. (A.M.A.)

Skip to content