Misa za Armadu

web-armada1U povodu 29. godišnjice osnutka Kluba navijača „Armada“ riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je u ponedjeljak 9. svibnja misno slavlje u katedrali sv. Vida u Rijeci za sve preminule članove i poginule hrvatske branitelje pripadnike  Kluba navijača Armade. Suslavili su vicerektor Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci vlč. Marko Stipetić i vlč. Pavo Điko. Liturgijsko pjevanje animirali su članovi Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije.

Osvrčući se tekst iz knjige o Makabejcima i njihovoj borbi za obranu domova, kazao je kako u njima možemo prepoznati i sebe – hrvatski narod – osobito u vrijeme Domovinskog rata kada je mnogo mladih otišlo na branik Domovine. „Mi vjerujemo da su naša braća, kojih se danas spominjemo u ovoj misi, doista u Božjem zagrljaju i vjerujemo da je Bog u njihovoj žrtvi prepoznao i žrtvu svoga Sina koji nas je na križu spasio. Oni su umrli da bi mi živjeli i stoga trebamo biti zahvalni i spominjati ih se u molitvama.“ Također, trebamo znati cijeniti tu žrtvu i nastaviti gdje su oni stali – ispuniti ono za što su oni živjeli i umrli, rekao je nadbiskup.

web-armada3Na kraju je zahvalio navijačima na sudjelovanju u misi poručivši im da budu primjer vjernosti, te da bodre svoj klub i kad igra loše, jer ljudski život se sastoji i od dobrih i loših trenutaka. Širite zajedništvo i prijateljstvo i budite ponos našeg grada i Domovine, a u srcu nosite sve poginule branitelje pripadnike Armade, poručio je nadbiskup Devčić.

Zahvalnu riječ Nadbiskupu, svećenicima, navijačima, nogometašu HNK Rijeke Ivanu Močiniću i članovima Uprave Kluba HNK Rijeke koji su sudjelovali na misi, uputio je voditelj Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije, ujedno i sam član KN Armade, vjeroučitelj Marin Miletić. „A Armada? Preživjela je ona i škure bure i olujna juga. Još tamo od tamnice naroda – Jugoslavije, preživjela je sve neke čudne likove oko Kluba koji su više voljeli puniti vlastite džepove nego razvijati Rijeku, preživjela je one ponosne dane stvaranja slobodne Domovine, preživjela je ove i one struje, pokušaje navlačenja ovdje i ondje, preživjet će i trenutnu Rujevicu sve do novih svitanja, dok opet za neku nadolazeću obljetnicu se ne skupi na zapadnoj tribini i glasno posvjedoči koliko voli Rijeku.“

web-armada2Na kraju mise nadbiskupu je uručen dres HNK Rijeke s njegovim prezimenom na poleđini.

 

Skip to content