Milosrđe u istini i pravednosti
Kategorija:
Vijesti

web-simpozij2„Milosrđe u istini i pravednosti – Ima li milosrđe granice?“ tema je Teološko-pastoralnog seminara za svećenike i redovnike Riječke metropolije koji se u srijedu 28. rujna održao u Velikoj dvorani Teologije u Rijeci u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Teologije u Rijeci.

Skupu su nazočili biskupi Riječke metropolije, a pozdravnu riječ uputio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Kazao je kako je pitanje milosrđa aktualizirao papa Franjo proglasivši Svetu godinu milosrđa te je okupljenim svećenima i redovnicima poručio da je važno da svi postanu svjesni kako je njihovo djelovanje u službi milosrđa.

Pozdravljajući skup v.d. predstojnik Teologije u Rijeci dr. Nikola Vranješ je među ostalim poručio da pastoral treba biti i pastoral milosrđa, na što poziva i papa Franjo. Nužno je teološko-duhovno, ali i teološko-pastoralno promišljanje kako bi se milosrđe na ispravan način aktualiziralo u praksi Crkve. Takvom promišljanju i razlučivanju posvećen je ovaj seminar. Dimenzije toga promišljanja uključuju onu biblijsku. Druge dimenzije tiču se gotovo svih važnih i danas osobito aktualnih elemenata života Crkve, rekao je među ostalim dr. Vranješ.

Godina milosrđa u prvi plan stavlja milosrđe kao bit Božjeg odnosa prema čovjeku, a onda i međuljudskih odnosa. No, milosrđe se može pogrešno interpretirati i zlouporabiti u primjerima kada se u ime jeftinog milosrđa više štiti počinitelja nego žrtvu, zanemaruje Božju zapovijed i sve propušta kroz prste ili skriva bolna istina s kojom bi se trebalo što prije suočiti. Na Teološko-pastoralnom seminaru eminentni predavači bavili su se temama s područja teologije i pastorala gdje odnos milosrđa s jedne strane te pravednosti i istine s druge i nije baš uvijek jasan. Kako u Bibliji pomiriti Božje Milosrđe i Božju srdžbu bila je tema o kojoj je govorio dr. Božidar Mrakovčić, dok je o još uvijek osjetljivoj i nedovoljno javnosti jasnoj temi odnosa milosrđa i istine u odnosu na rastavljene i ponovno vjenčane vjernike govorio dr. Josip Grbac, a sve u skladu s onim što je o ovoj temi u pubudnici „Amoris letitia“ pisao papa Franjo.

O milosrđu i pravednosti u socijalnom nauku Crkve govorio je dr. Stjepan Baloban. Između ostaloga kazao je kako je s papom Benediktom XVI. došlo do svojevrsnih promjena. On je naglasak stavio na ljubav kao najizvrsnije načelo socijalnog nauka Crkve, dok je papa Franjo milosrđe stavio u središte i time poslao poruku Crkvi i svijetu.

web-simpozij1Danas smo suočeni s velikom podijeljenošću hrvatskog društva te je o uzrocima i pitanju odnosa prema vlastitoj prošlosti predavanje pripremio mons. dr. Mile Bogović. Prema riječima jednog sociologa, postoji jako protudruštvo, rekao je predavač. Pojasnio je to da manjina ima veliku moć u svojim rukama i svoje kriterije nameće većini. Osim toga, kada se pojave velike različitosti, veći su i izazovi da se krene naprijed. To može dovesti do veće sinteze nego što smo se nadali, rekao je mons. Bogović. O izazovima podijeljenog društva u Svetoj godini milosrđa, te o doprinosima koje Crkva u Hrvatskoj može dati pomirenju podijeljenog društva govorio je dr. Tonči Matulić, dok je o milosrđu u medijskom prostoru prigodno izlaganje pripremio dr. Jerko Valković.

U završnom dijelu skupa o milosrđu i vjernosti istini u ispovjednoj praksi govorio je misionar milosrđa u Hrvatskoj dr. Ante Vučković. Osobit naglasak stavio je na pitanja na što svećenik treba paziti da ispovijed bude istinski susret s milosrdnim Ocem, a ne na uštrb istini. Posljednje izlaganje pripalo je dr. Vladimiru Dugaliću koji je govorio o zreloj svećeničkoj savjesti kao preduvjetu za odgoj savjesti vjernika. Skup je zaključen misnim slavljem.

Skip to content