Marijanska procesija postaje duša grada
Kategorija:
Vijesti
Procesija prelazi crikvenički most
Procesija prelazi crikvenički most

Svetkovina Vele Gospe u Crikvenici

Priprava za ovogodišnju svetkovinu Uznesenja BDM, koju Crikveničani od davnina nazivaju ‘Vela Gospa’, započela je u petak 12. kolovoza trodnevnom duhovnom obnovom koju je vodio pater Marko Kornelije Glogović, voditelj udruge za nerođeni život »Betlehem«. Patrova svjedočanstava o nekim od tisuća uspješno dobivenih bitki za rođenje u početku neželjenih ljudskih bića koje je ostvario u zadnjih 15-ak godina koliko u Hrvatskoj radi u apostolatu života, dirnula su mnoga srca.

Kao i dvije prethodne godine, mnogobrojni vjernici – ne samo iz župe već i oni koji su kao turisti prispjeli u ovaj grad, trećega su dana duhovne obnove 14. kolovoza s nestrpljenjem  očekivali početak večernje marijanske procesije sa svijećama prilikom koje se iz crkve iznosi i ulicama grada pronosi replika stare oltarne svete slike Majke Božje iz 14. stoljeća, tzv. crikvenička »Vela Gospoja«.

Na središnjem gradskom trgu koji je te večeri bio prepun, nazočnom se mnoštvu najprije srdačnim riječima obratilo gradonačelnik Damir Rukavina otkrivši: »Meni srcu najdraža manifestacija od mnogih koje se tijekom današnjeg Dana Grada  a uoči blagdana Vele Gospe održavaju u Crikvenici jest ova procesija jer nam ona govori da naš grad ima dušu.« Župnik domaćin i predvoditelj procesije, vlč. Slobodan Bunoza objasnio je njenu bit: »Ova procesija sa svijećama je naša molitva dragom Bogu po Mariji da Gospodin zapali cijeli svijet ljubavlju prema Gospodinu.«

Tijekom blagdanskog 15. kolovoza u crkvi je kao i svake godine služeno čak pet svetih misa. U propovijedi na središnjem euharistijskom slavlju u 11 sati vlč. mr. Mario Gerić je posebno naglasio: »U ovom radosnom slavlju slaveći Uznesenje BDM očituje se srž naše kršćanske vjere. Marijino Uznesenje na nebo otkriva ono otajstvo našega ljudskoga spasenja koje se sastoji u razmjeni božanskoga i ljudskoga, ljudskoga i božanskoga. Marija u toj razmjeni sudjeluje svojom ljudskošću na najizvrsniji način kao glavni lik. Pokazuje nam kako se sve ono ljudsko, propadljivo i nesavršeno može oplemeniti i nadograditi božanskim, kako svi mi ljudi možemo imati udjela u vječnosti s našim nebeskim Ocem.«

Na kraju četverodnevlja prebogata duhovnim zbivanjima župnik župe Uznesenja BDM u Crikvenici, vlč. Bunoza je prvenstveno zahvalio Bogu na svim milostima koje je u tom razdoblju udijelio a zatim i kolegama svećenicima te svim župljanima koji su na razne načine nesebično pomagali. Na kraju je istaknuo: »Vjerujem da ste ovih dana svi na neki način osjetili Marijinu blizinu. Kako bi tako ostalo uvijek podsjetimo se da Crkva vjeruje da je Marija prisutna na svakoj svetoj misi i da je posrednica svih milosti. Predajimo joj zato uvijek svoje boli i muke da nas zagovara kod svoga Sina i da se ako zalutamo, vratimo Isusu upravo po Njoj.« (S.K.)

Skip to content