Ljetni oratorij na riječkom Korzu
Kategorija:
Vijesti

Raspjevani, veseli i rasplesani mališani preplavili su riječko Korzo to vrućeg lipanjskog poslijepodnevna i unijeli obilje životne radosti u središte uspavanog grada.

Salezijanci u župi Marije Pomoćnice u Rijeci ove su godine okupili više od 300 djece na tradicionalnom Ljetnom oratoriju. Projekt je to koji okuplja osmoškolce nakon završetka nastave, krajem lipnja, da u igri i molitvi provedu još dva tjedna zajedno. To je razdoblje godine kada već započinju školski praznici, ali ne i sezona godišnjih odmora. Roditelji uglavnom još rade pa im je okupljanje djece kod salezijanaca dragocjena pomoć.
„Program je organiziran od 20. lipnja do 1. srpnja“, objašnjava voditelj don Goran Antunović. „Ljetni oratori je iskustvo koje se sastoji od različitih aktivnosti koje objedinjuju isti cilj. Kroz molitvu, formativne i kreativne radionice, igru, sport, ples, kazalište i ostalo, salezijanci i animatori prenose na djecu i mlade katoličku vjeru i salezijansku karizmu te im pomažu u njihovom ljudskom, društvenom i duhovnom rastu.“ Ciljevi oratorija su uključivanje djece, mladih i njihovih obitelji u iskustvo obiteljskog duha u salezijanskoj karizmi, otkrivanje vlastitih talenata, cjeloviti odgoj i rast, otkrivanje vlastitog poziva i mjesta u društvu, približavanje i naviještanje Krista, sakramentalni i duhovni život kao i osvješćivanje da su dio Crkve i njezine apostolske otvorenosti svijetu. „Cilj salezijanskog Ljetnog oratorija jest odgoj i evangelizacija“, zaključuje don Goran.

Gradu Rijeci djeca i voditelji predstavili su se u petak 24. lipnja na Korzu od 15.30 do 18.00 sati. Oko 300 djece zajedno s don Goranom i animatorima uputit su se pješice od župe Marije Pomoćnice u Rijeci do samog središta grada, Korza, i cijelom se gradu predstavili kroz igru, ples, pjesmu i skeč.

Glavna igra riječkim Korzom bila je „Lov na blago“. Djeca su po različitim dijelovima Korza tražila putokaze izvršavajući određene zadatke koji su ih vodili do tajnog odredišta. Raspjevani, veseli i rasplesani mališani preplavili su riječko Korzo to vrućeg lipanjskog poslijepodnevna i unijeli obilje životne radosti u središte uspavanog grada. Nakon što su izvršili sve „zadatke“ i pronašli blago, djeca i animatori vratili su se u salezijanski samostan Marije Pomoćnice na Banderovu gdje je sve sudionike roditelje dočekao palačinka party.
Ovogodišnji oratorij obogatio je svoj uobičajeni program s nekoliko izleta i okupio još više djece nego prethodnih godina jer, objašnjava don Goran, „mjesta kod nas ima i želimo da što više djece sudjeluje u ovom programu“. (D.D.)

Skip to content