Kršćani su uvijek u jedinstvu ako teže djelima milosrđa
Kategorija:
Vijesti

web-zavrsna-ekumena1U kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske u Rijeci u ponedjeljak 25. siječnja ekumenskom molitvom svečano je zaključena Molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Predvoditelj je bio gvardijan kapucinskog samostana u Rijeci fra Eugen Pavlek, a otvorili su je učenici Salezijanske klasične gimnazije pjesmom na grčkom jeziku.

Završetak Molitvene osmine za jedinstvo kršćana ne znači da je zajedništvo završeno. Ono je ovom molitvom dobilo impuls da se uvrsti u našu svakodnevnicu, kazao je fra Eugen u prigodnoj propovijedi. Dodao je kako su kršćani kroz povijest imali poteškoće kojih smo danas svjesni, ali ih želimo pogledati, analizirati i pronaći načine kako zajedništvo ostvariti.

Osvrčući se na pročitano evanđelje o blaženstvima (Mt 5,1-16) poručio je da su kršćani uvijek u jedinstvu ako teže djelima milosrđa i onome što je Isus poručio u svom govoru na gori. Također, ne smije nas obeshrabriti ako drugi taj trud ne vidi. Svatko do nas ima iskustvo da je od Boga dobio neki odgovor, mir, ponos ili sl. To neka nam uvijek bude u srcu i dio jedinstva kojega treba graditi riječima, gestama i zagovorom, istaknuo je gvardijan.

Zaključujući propovijed potaknuo je vjernike da ne gube povjerenje u Boga koji naše krive geste može okrenuti prema pobjedi. Kao primjer naveo je sv. Pavla i njegovo obraćenje.

web-zavrsna-ekumena2Na kraju molitvenog slavlja mnogobrojnim vjernicima obratili su se članovi Ekumenskog odbora Grada Rijeke. Pastor Baptističke crkve Giorgio Grlj podsjetio je na dvadesetogodišnju povijest ekumenskih nastojanja u gradu na Riječini. Ekumenizam je put za naviještanje Božjih djela, a jedan od tih načina je da se svi poštuju i gledaju kao braća, kazao je Grlj. Naslijedili smo biti apostoli ljubavi i naš zadatak nije samo sjediti u crkvi i moliti, nego biti svjetlo svijetu koje nenasilno i nenametljivo donosi novu kvalitetu. Sreli smo jedni druge i u drugima prepoznali milosrdnog Boga, a ti drugi na našim licima trebaju prepoznati to svjetlo, poručio je pastor Baptističke crkve.

Prigodnu riječ uputio je ispred Makedonske pravoslavne crkvene općine „Sv. car Konstatin i carica Elena“ Ilija Hristodulov. Izrazio je radost velikim odazivom vjernika na završnu molitvu. Izrazio je želju da Božja ljubav koja kršćane drži, da svakodnevno gori u svakome i prema svakome – bez predrasuda. Spaja nas jedan Bog, a ono što nas razdvaja je zanemarivo, poručio je Hristodulov.

Na kraju je završnu riječ uputio predsjednik Ekumenskog odbora Grada Rijeke prof. dr. Milan Špehar. Zahvalio je svima na trudu u ekumenskim nastojanjima, ali i uputio kritiku svećenicima, studentima te javnosti zbog nedovoljnog zanimanja za programe koji su se u Molitvenoj osmini događali. Nadu da ekumenska nastojanja imaju smisla pružaju ideje koje su rođenje u ovoj Molitvenoj osmini, a od kojih bi se neke mogle u bliskoj budućnosti ostvariti, rekako je prof. dr. Špehar. Potaknuo je mlade na angažiranije uključivanje u programe, te istaknuo da je Bog uvijek znao preko slabih voditi putove spasenja. Na kraju se osvrnuo na geslo ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana:  „Pozvani naviještati silna djela Gospodnja”. Potrebno je taj poziv osjetiti u svojim srcima, zaključio je predsjednik Ekumenskog odbora.

web-zavrsna-ekumena3Po završetku molitve uručen je pehar malonogometnoj ekipi „Dominik Savio“ – pobjedniku Ekumenskog malonogometnog turnira koji se održao u subotu 23. siječnja. Molitvu su glazbom animirali mladi kapucinske župe Gospe Lurdske i vjernici Makedonske pravoslavne crkvene općine „Sv. car Konstatin i carica Elena“.

Foto: Miroslav Radić

Skip to content