Križ je znak pobjede i spasenja
Kategorija:
Vijesti

web-ruzvisenje1U srijedu 14. rujna u riječkoj prvostolnici, katedrali sv. Vida svečano je proslavljen blagdan Uzvišenja svetog Križa.  Misno slavlje predvodio je generalni vikar riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić. Također, vjernicima je  na javno štovanje tijekom cijeloga dana bila izložena relikvija krvi Kristove iz Čudotvornog raspela.

Generalni vikar upoznao je vjernika s povijesnim okolnostima pronalaska Isusova križa kazavši kako je car Konstantin 325. godine poslao svoju majku Jelenu da pronađe relikvije pod ruševinama razrušenog Jeruzalema. Autentičnost križa potvrđena je zahvaljujući pronađenim ostacima natpisa „INRI“ koji su stajali na križu. Carica Jelena to je Kristovo raspelo podijelila na tri dijela: jedan dio odnesen je u Rim, drugoj je dala sinu u Carigrad, a treći dio ostao je u Jeruzalemu. Natpis „INRI“ također je podijeljen, ali na dva dijela. Dio prvog dijela danas se nalazi u Rimu u bazilici svetog Križa jeruzalemskog, dok se drugi dio izgubio, rekao je mons. Svažić dodajući da je prvi dio natpisa razdijeljen u sve poznate kršćanske krajeve.

U 7. stoljeću Jeruzalem je napadnut od strane Perzijanaca pri čemu su otuđene mnoge relikvije, no zahvaljujući caru Herakliju i pobjedi nad Perzijancima, iste su vraćene. Također, car Heraklije pozvao je Hrvate iz Bijele Hrvatske (područje u Poljskoj) da dođu na naše krajeve kako bi branili zemlju od Avara. Bilo je to vrijeme kad je on na Istoku vodio rat za oslobođenje svetoga Križa. Hrvati su tada bili još pogani narod, ali su se već kao takvi neizravno borili “za krst časni”, osiguravajući caru, borcu za Križ, zapadne granice njegova carstva. Zbog toga je hrvatska povijest od svojih početaka u znaku svetog Križa, rekao je generalni vikar.

?
?

U nastavku je podsjetio na vrijeme križara ali i 13. stoljeće kada su relikvije iz Carigrada prenesene u Veneciju, a iz nje zbog kuge i drugih bolesti koje su harale ovim gradom, u Hrvatsku. Na taj način stigle su i u Rijeku. Zbog toga je važno častiti relikviju Isusova križa koja se nalazi u riječkoj prvostolnici, ali i relikviju krvi Kristove iz Čudotvornog raspela. Propovjednik je istaknuo kako nas je Isus po križu spasio i trebamo povjerovati u Krista na križu. „Pogled na križ može biti spasonosan. Prije Isusa, križ je bio znak sramote, a sada je znak pobjede i spasenja. To Isus obećava svima nama ako idemo njegovim putem – putem ljubavi.“

Bog nas je mogao spasiti na razne načine , ali je to učinio preko žrtve i križa i ako želimo biti Isusovi učenici, trebamo uzeti križ i ići za njim, zaključio je mons. Svažić.

Skip to content