Kostrena proslavila blagdan svoje nebeske zaštitnice
Kategorija:
Vijesti

web-kostrena1Župa sv. Lucije u Kostreni proslavila je u utorak 13. prosinca blagdan svoje nebeske zaštitnice. Svečano misno slavlje predvodio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić u zajedništvu sa župnikom vlč. mr. Ivanom Stošićem i svećenicima trsatskog dekanata.

Župnik je na početku pozdravio predvoditelja misnog slavlja, braću svećenike kao i članove lokalne vlasti, udruga te vjernike i hodočasnike iz drugih župa. Kazao je kako je sv. Lucija uspjela spojiti vjeru s konkretnim životom. Uzor je svima jer je u svom ljudskom identitetu sve karte položila u Boga. To trebamo i mi činiti kako bi bili na putu svetosti, rekao je župnik.

Riječki nadbiskup je u propovijedi kazao kako je sv. Lucija bila svetica iz prvih kršćanskih vremena. Pripada prvoj skupini svetaca koji su svojim životom potvrdili vjeru i umrli za vjeru. Drugoj skupini svetaca pripadaju oni koji su živeći zavrijedili svetost. Tu vjernost Bogu živjeli su držeći se Božjih zapovijedi. I jednih i drugih još uvijek ima. Postoje mladi koji se trse živjeti poput sv. Lucije i koji se žrtvuju za vjeru, rekao je propovjednik. Kao primjer naveo je progon kršćana na Bliskom istoku gdje su cijele kršćanske zajednice uništene jer nisu htjele zatajiti vjeru. Toga je bilo i u nama bližoj povijesti, rekao je nadbiskup dodavši kako mnogi od njih nikada neće biti zapisani, niti proglašeni svetima, ali nas kod Boga zagovaraju.

web-kostrena2Trsimo se nasljedovati svece. Oni su kroz povijest bili širitelji kulture, donosili pismenost, podučavali itd. Kao primjere naveo je benediktince te isusovce koji su u Rijeku donijeli školstvo, kao i don Bosca i njegovu skrb za mlade, Šimuna Kožičića Benju, Ćirila i Metoda, Franju Asiškoga itd. To možemo i mi danas jer Bog nas poziva da živimo u ovom vremenu i da težimo najvećim idealima ljudskosti koje nam je Isus povjerio.

Zaključujući propovijed potaknuo je vjernike da po uzoru na sv. Luciju ne kalkuliraju u svom odnosu prema Bogu. Ne dopustite da vaše ‘da’ Bogu ostane samo na riječkima. Moramo biti ljudi od istine i po istini živjeti i istina će nas osloboditi, rekao je mons. dr. Devčić.

Skip to content