Kako živim primljeno krštenje?

Poslanje Ivana Krstitelja od Boga – njegovo propovijedanje i krštavanje, jedinstveno je i izvanredno. Njegovim poslanjem, propovijedanjem, njegovim krštenjem, počinje pokret obnove i obraćenja. Propovijedanjem navješćuje kraljevstvo nebesko. Zbog blizine nebeskog poretka svaka osoba je pred opredjeljenjem. Krstitelj poziva na milosno djelo: “Obratite se”, usmjerite se prema nebeskoj stvarnosti koja je pred životom nas ljudi. Slikom “pripravite put”, “poravnite staze”, on objavljuje i poučava kako se obratiti, kako se ponašati, kome se usmjeriti.

Slikom sjekire i drvosječe opominje sve koji dolaze na krštenje pretvarajući se da se odriču grijeha. Krstiteljeva riječ se trudi otvoriti im oči srca te uspoređuje njihovo ponašanje kao leglo gujinje, kao neplodno stablo koje ne donosi dobroga roda osuđeno je da bude posječeno i bačeno u oganj.

Krstiteljevo propovijedanje trajno govori i potiče nas kršćane: “Donosite plod dostojan obraćenja.” Mnoštvu današnjih kršćana nužna je ova spasonosna objava da se obrate i usmjere svoje ponašanje, usklade ga s istinitim i spasonosnim življenjem umjesto da se zavaravaju pretvaranjem.

Riječ Ivana Krstitelja i dosljednost njegova življenja u skladu s onim što je svjedočio – poučava nas i naglašava nam potrebu i nužnost obraćenja – usmjeriti se i živjeti svoje kršćanstvo da bude učinkovito. Istinito kršćansko ponašanje i kršćansko življenje donosi plodove koji odgovaraju obraćenju. Zadovoljiti se ili samo zahtijevati biti kršten, a nakon krstavanja nastaviti živjeti nekršćanski i ne htjeti kršćanski živjeti je pretvaranje koje je na samom početku od Ivana Krstitelja objavljeno kao djelo za svaku osudu. Kršćani koji ne žive istinito svoje kršćanstvo, te ne prihvaćaju i ne susreću  Boga spasenja, bit će prosuđeni od Boga suca i odijeljeni od njegove “žitnice”, jer nemaju plodova obraćenja. Budimo svjesni, te prihvatimo i živimo spasonosne riječi Ivana Krstitelja: “Obratite se jer se približilo kraljevsko nebesko.”

msgr. Nikola Imbrišak

Skip to content