Kako pomoći osobama s invaliditetom
Kategorija:
Vijesti
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tribina u povodu Svjetskog dana bolesnika

Uoči proslave Svjetskog dana bolesnika u Nadbiskupskom domu u Rijeci 9. veljače održana je tribina pod naslovom Milosrđe u obitelji. Tribina je kao i svake godine nadahnuta papinom porukom za Dan bolesnika koji se slavi na blagdan Gospe Lurdske. Na tribini su sudjelovali defektologinja Zorica Janković koja je govorila o procesu rehabilitacije osoba s posebnim potrebama, dr. Miroslav Vranković predstavio je tehnička pomagala za takve osobe, dr. Karla Mušković govorila je o programima pomoći Grada Rijeke, a svećenik dr. Mario Tomljanović uputio je duhovno ohrabrenje osobama u potrebi. Potresno svjedočanstvo dala je obitelj Vuković u kojoj dva sina boluju od mišićne distrofije.
Dr. Tomljanović istaknuo je duhovnu snagu i motivaciju koja važna za bolesnika. Objasnio je kako bolest otvara čovjeku nove vidike i mogućnosti. Za razliku od mišljenja da je u bolesti čovjek osamljen, bolest upravo suprotno nudi mogućnost da bolesna osoba bude točka okupljanja. „Bolest daje motivaciju prema nadi i ne ostavlja čovjeka osamljenog, osim ako on sam to ne želi.“ Zorica Janković govorila je o načinima podrške osobama s invaliditetom. Istaknula je kako se odnos zajednice prema tom problemu očituje već u samom nazivu. Za odrasle osobe može se govoriti kao o osobama s invaliditetom, za djecu je primjerenije reći da su to djeca s teškoćama u razvoju. Objasnila je kako danas osim u medicinskom smislu, na osobe s invaliditetom treba gledati i kao na članove zajednice. „Socijalni pristup omogućuje da se ne ističu samo nedostatci te osobe, njezin invaliditet, nego se nastoji smanjiti negativan utjecaj stigmatizacije i promišljati društvena odgovornost.“ Istaknula je kako se invaliditet može promatrati kao problem koji nastaje zbog zahtjeva zajednice i potrebna je obostrana prilagodba. Tu je na zajednici zadaća da se mijenja i ukloni prepreke osobama s invaliditetom, zaključila je Janković.
Dr. Vranković, profesor na Tehničkom fakultetu, predstavio je iznimno vrijedan projekt tehničke podrške osobama s invaliditetom. Sustav nazvan „Servus“ omogućuje nepokretnim osobama da glasovno upravljaju osnovnim uređajima u stanu. Tako Servus na glasovnu zapovijed može upaliti svjetlo, televizor, aktivirati telefon ili otključati ulazna vrata. „Oduvijek mi je želja bila povezati ono što znam, a to je moja tehnička struka, s onim što želim, a to je pomoći ljudima. Volontirao sam u riječkom Caritasu i vidio potrebe ljudi, tako sam došao na ideju da tehnologijom pomognemo ljudima koji su nepokretni ili se ne mogu služiti rukama.“ Iz toga se razvio sustav Servus koji se ugrađuje u stanove, ali i druga pomagala koja na razne načine pomažu osobama da prevladaju svoje hendikepe. „Želja nam je da taj sustav pomoći uđe u sustav Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odnosno da bude besplatan za korisnike kojima je potreban.“
Viša savjetnica za zdravstvo Grada Rijeke dr. Mušković predstavila je socijalne programe Grada objasnivši da gotovo 10 000 osoba koristi barem neki od 18 programa pomoći na što se troši 30 milijuna kuna godišnje. Upozorila je da raste broj starijih osoba koje su same i kojima treba pomoć.
Iskreno i hrabro svjedočanstvo, nabijeno emocijama, dala je obitelj Vuković. Sinovi Ivan i Filip mladi su dečki, jedan pohađa srednju školi, a drugi ekonomski fakultet, koji se suočavaju s bolešću mišićne distrofije. „Bilo mi je teško prihvatiti da nikad više neću hodati“, priznao je student Ivan. Bolest se razvijala postepeno pa su i njegove tjelesne mogućnosti s vremenom slabile. „Kad sam prvi put sjeo u kolica u tom trenutku sam osjetio olakšanje, jer bilo mi je sve teže kretati se. Ali kada sam shvatio da ću dalje cijeli svoj život biti u kolicima bilo mi je teško.“ S vremenom su ipak obojica prihvatila situaciju i hrabro se s njom nose. Ne posustaju i ne prepuštaju se malodušju, iako još uvijek nailaze na brojne prepreke. Tu je odgovornost cijele zajednice. Ključni poticaj njihovoj snažnoj volji da se ne predaju nego nastave sa životom na najbolji mogući način su roditelji koji im nastoje pružiti najviše što mogu.
Tribinu je moderirala mr. Asja Valković – Mika, oftalmolog koja je već više od desetljeća jedan od glavnih organizatora proslave Svjetskog dana bolesnika u Riječkoj nadbiskupiji. U glazbenom programu nastupio je nadbiskupijski Zbor mladih. D.D.)

Skip to content