Javnost treba bolje upoznati s djelovanjem mons. Pavlišića
Kategorija:
Vijesti

web-pavlisicOdržan sastanak mons. dr. Ivana Devčića i novinara iz Vatikana Alde Sinkovića

U Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci u petak 8. siječnja susreli su se riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić i novinar Radio Vatikana i hrvatskih katoličkih medija Aldo Sinković. Tema sastanka bilo je upoznavanje javnosti s djelovanjem i doprinosima mons. Josipa Pavlišića.
Riječko-senjski nadbiskup mons. Josip Pavlišić preminuo je 9. prosinca 2005., no još uvijek je živo sjećanje na ovog pastira riječke Crkve koji je i u danima kada je bio tjelesno slab, povremeno koncelebrirao na misama u Bogoslovnom sjemeništu “Ivan Pavao II.” u Rijeci koje je i osnovano zahvaljujući njegovim zaslugama. Na sastanku održanom u Nadbiskupskom ordinarijatu riječki nadbiskup prijestio se svog prethodnika koji je, kako je kazao, svojim primjerom, velikom zauzetošću za Crkvu i narod, utjecao i na njegov život.
Mons. Pavlišić bio je vrlo blizak narodu. Također, nije mu bio problem ući u štalu i vidjeti krave za koje je govorio da su hraniteljice obitelji. Osim što je narodu bio velika duhovna podrška, s njima je razgovarao i o tome kako su polja rodila, kakva je bila sjetva, dakle sve ono što im je tada bilo važno, bilo je važno i njemu, kazao je nadbiskup.
Život mons. Pavlišića inspirirao je novinara Aldu Sinkovića koji je mons. Pavlišića upoznao u Biskupskom sjemeništu u Pazinu gdje je tada bio ravnatelj.”Prije jednog predavanja prošle godine pročitao sam dnevnik mons. Pavlišićakoji me jako impresionirao. Zbog toga sam odlučio razgovarati s nadbiskupom Devčićem kako bi se mnoge, javnosti nedovoljno poznate činjenice vezane uz doprinose mons. Pavlišića na području cijele bivše države, mogle bolje javnosti predstaviti.”
Sinković poručuje kako bi se u budućnosti trebali obnoviti i široj javnosti predstaviti materijali o mons. Pavlišiću. Također, u pripremi je i simpozij koji zbog objektivnih razloga nije bilo moguće napraviti prije dvije godine kada se obilježilo 100 godina od rođenja mons. Pavlišića, kazao je nadbiskup Devčić. “Osobni arhiv mons. Pavlišića tada nije bio do kraja registriran. To se sada radi i materijala je jako puno jer je mons. Pavlišić bio 50 godina na čelu mjesne Crkve. Vjerujem da će posao biti obavljen do kraja godine. Nakon toga bi se moglo krenuti u sustavnije istraživanje i pripremu simpozija, a sve kako bi se javnost bolje upoznala s djelovanjem ovog, za Riječku nadbiskupiju, važnog čovjeka.”
Mons. Pavlišić bio je veliki vjernik, veliki asketa i cijeloga sebe žrtvovao je za narod i vjeru na ovim prostorima. Bio je veliki obnovitelj crkava nakon Drugog svjetskog rata, ali je bio veliki duhovni obnovitelj hrvatskog naroda. Silne napore ulagao je da bi naše župe i crkve ponovo nakon rata zaživjele, a zahvaljujući njemu je osnovano Bogoslovno sjemenište u Rijeci, istaknuto je na kraju sastanka.

Skip to content