Jaslice Margarete Krstić i ove godine na prestižnim izložbama jaslica
Kategorija:
Vijesti

web-jaslice2Na 33. Međunarodnoj izložbi jaslica u umjetnosti i tradiciji u Areni u Veroni  u Italiji jedina umjetnica iz Hrvatske, Margareta Krstić, izložila je svoje jaslice već 12-ti  puta u kontinuitetu. Izložba je otvorena u petak 26. studenog 2016. godine  kada je na ulazu u Arenu zasjala najveća arhitekstonska skulptura na svijetu,  70 metara visoka zvijezda koja će sjajiti do 22. siječnja 2017. godine.  Izložba se održava  u suradnji Fondacije Verona za Arenu,  Općine i provincije Verona, Veneto, te  talijanske biskupske konferencije i biskupijom u Veroni. Izloženo je 400 jaslica inspiriranih temom rođenja,  iz muzeja i zbirki iz cijelog svijeta, magične kutije diorame umjetnika iz Campanie, razne umjetničke jaslice  te simbol – jaslice Franceska Invidie.

Jaslice Markarete Krstić nalaze se na istaknutom mjestu, odnosno na samom početku u velikoj staklenoj vitrini. Ova grobnička umjetnica predstavila se s oko 60 skulptura u raku tehnici.  Izložila je devet Svetih obitelji, hrvatskih kraljeva, pastira i ostalih skulptura inspiriranih hrvatskom tradicijom.

Deseta Sveta obitelj odjevena u šestinsku nošnju, anđeo, pastirica i hrvatski kraljevi nalaze se u vitrini na izlazu iz Arene.

Također, na 41. Međunarodnoj izložbi “100 presepi” u Rimu postavljeno je oko 150 jaslica iz 13 talijanskih regija i oko 40 zemalja svijeta. Izložba je otvorena  24. studenog u Bazilici Santa Maria del Popolo,  Sali Bramante pod visokim pokroviteljstvom Senata Republike Italije Ministarstva kulture i turizma, Regije Lazio i Grada Rima i može se razgledati  do 8. siječnja 2017. godine.

web-jaslic1Margareta Krstić već osam godina izlaže na ovoj izložbi,  a treću godinu dobiva isti prostor “iza rešetki” koji je neuređen tj. nije konfekcioniran kao ostali prostori već je sav u kamenu i šuti koja otpada sa kamenja. U taj prostor izvrsno se uklapaju skulpture u terakoti, njih 50-tak visokih 40 cm. Od kraja zida skulpture odjevene u stare hrvatske nošnje spuštaju se u povorci prema “rešetki” gdje je Sveta obitelj odjevena u cresku nošnju, anđeli, pastiri i hrvatski kraljevi premazani zlatnim listerima. Svi su obasjani svjetlom zvijezde, poručuje umjetnica.

Sredinom prosinca Margaretine jaslice ‘Grobnička i Riječka priča’ biti će izložene u Vili Ružić na Pećinama,  u okviru stalnog postava Spomeničke knjižnice i zbirke Mažuranić-Brlić-Ružić. Uz jaslice biti će izloženi crteži  polaznika Likovne radionice Margareta Cro Art  te crteži iz priča „Regoč i Sunce djever“ i „Neva Nevičica“ napravljenih povodom 100. godišnjice „Priča iz davnine“ Ivane Brlić Mažuranić. Crteže su crtala djeca uzrasta od 7 do 13 godina.

Skip to content